Ikväll invigs Sveriges nya nationalarena Friends Arena.

Bygget startade i december 2009 och nu nästan tre år senare så är allt färdigt för att invigas. Arenan har ett stängbart tak som gör att evenemang året runt kommer att kunna nyttja Friends Arena.

Friends Arena invigs 27 oktober 2012
Friends Arena invigs 27 oktober 2012

Publikkapaciteten är på hela 67 500 vid konserter och ungefär 54 000 vid sportarrangemang såsom fotbollsmatcher.

De har en så kallad mediakub i arenans tak med fyra bildskärmar på 65 kvm vardera. Bildytan motsvarar ca 520 stycken 40-tumsskärmar och vikten på kuben är 64 ton. Inte nog med det så finns det 647 LED-skärmar för att förstärka upplevelsen för arenans besökare.

En rolig detalj är att Friends Arena kommer att saluföra sin egen korv. Arenakorven kommer att innehålla 80% köttinnehåll och som de skriver i reklamen “serverat i ett gott surdegsbröd”. Friendskorven måste ju smakas när vi själva besöker arenan.

Ikväll så blir det en stor invigningsshow med bland annat The Hives, Roxette, Icona Pop, First Aid Kit, Loreen, Agnes, Danny Saucedo, Sven-Ingvars och Eagle-Eye Cherry. Kunglig glans blir det eftersom kronprinsessparet också kommer att närvara.

SVT sänder direkt med start kl 20.00 SVT1.