Boken om Madonna

Maria G Francke har skrivit en biografi om Madonna. Relevansen i detta kanske man kan diskutera, men nu finns boken och jag blir givetvis lite intresserad på vad detta kan vara. Intresset förstärktes dock inte när jag såg Francke bli intervjuad om boken på Nyhetsmorgon.

Hon hade inte intervjuat någon i Madonnas närhet utan hade dragit egna slutsatser genom att ha följt Madonnas nu 30-åriga karriär. Så kan man ju göra och ändå få till en bra bok, men frågan är ju hur mycket nytt som då tillkommer, mer än egna subjektiva uppfattningar. Uppfattningar utifrån andras skriverier.

Hon sa också i programmet att Madonna var 25-26 år när hon kom till New York, vilket inte riktigt stämmer. Då blir man ju som stort fan lite orolig över bokens faktauppgifter, men det kanske bara var ett utslag av nervositet i TV-soffan? Fast omslaget är snyggt…

Jag skulle aldrig kunna skriva en liknande bok med en uns av trovärdighet just för min kärlek till Madonna. Ni som följt mig genom åren vet vad hon betyder för mig. Många tycker att hon tappat all sin glans genom åren men jag tycker att årets turné visar att hon fortfarande lyser starkt. Sen finns det en annan dimension av just Madonna som är svår att sätta fingret på. En helhet där musiken är en del, men där även hennes sätt utanför arenorna inspirerar och ger kraft.

Boken beskrivs enligt följande:

Sedan debutalbumet Madonna 1983 har hon lyckats hålla sig på den absoluta toppen. Under sina trettio år i branschen har hon dominerat som en av pophistoriens främsta hitmakare, och hon är kommersiellt sett den mest framgångsrika kvinnliga artisten genom tiderna.
Nöjes- och kulturjournalisten Maria G Francke har följt Madonna genom hela hennes karriär, både som ett privat fan och som professionell skribent. I denna första svenska biografi om Madonna skriver hon initierat om hennes olika roller som musiker, skådespelare och modeikon, som affärskvinna.

Faktum är att jag inte blir så nyfiken på just hennes synThe Queen of Pop. Just för att det skrivits andra biografier och jag läst ett par av dem redan och sen för det jag beskrev tidigare. Men det klart, skulle någon få för sig att tänka på mig vid stundande födelsedag eller varför inte julafton och där ta ett snack med Tomten, så är ju jag inte den som är den… (;-)