Betala maten med mobilen

mobilpayment Framtiden är ju här. Det man bara pratade om för 25-30 år sedan och som man inte riktigt såg skulle komma, det är verklighet nu. Vi hade ju inte ens mobiler och hade vi några så var det BARA för att ringa i dem. Då var det liksom lite svårt för oss lekmän att ens föreställa oss vad som komma skulle. Men spekulera gick ju och jag har länge tänkt på att man skulle ha någonting annat än kontanter att betala med.

Nu är vi där och jag tycker det är på tiden. Vår mobil kommer vi att använda till allt och då menar jag ALLT.

I vår så sätts ett stort projekt igång där man betalar sin mat via sin smartphone. Mobilen blir helt enkelt vår nya plånbok och vi är där NU!

Så här går det till:
Handla som vanligt i affären. Vid kassan så väljer man att betala med sin mobil. Man knappar in beloppet och sen bekräftar man köpet med en personlig kod. Efter det så dyker det upp en annan kod i din telefon, en kod som de kallar för QR-kod. Den koden läses av i kassan och beloppet dras direkt från lönekontot.

Carl Molinero Det är Swedbank som ligger i framkant med ett projekt som de kallar för ”group mobile payment”. Swedbank är ivriga och vill komma före sina konkurrenter i detta och kommer alltså att redan i vår dra igång ett pilotprojekt. Carl Molinero (bilden) som är ansvarig för hela projektet är hemlighetsfull av sig och vill just nu inte avslöja vilka matvarukedjor som banken samarbetar med, men DN Ekonomi spekulerar i att både ICA och Axfood är inblandade.

Ett sådant här pilotprojekt skulle jag absolut vilja vara med och testa. För jag har väntat på att mobilen ska bli mer som en plånbok och vad förhindrar att vi använder det mesta av betalningar genom vår smartphone? Jag är redo, är du?

Läs även andra bloggares åsikter om smartphone, mobiltelefon, Swedbank, group mobile payment, teknik, betalning, intressant?

10 svar till “Betala maten med mobilen”

  1. Jag är så himla modäääääärn så jag tycker att det låter himla bra. Även om jag inte har en smartphone dårå 🙂

  2. Kan du rekommendera mig en smartphone helt utan touchscreen och som klarar att sköta den här typen av betalning, så är jag okej med det. Touchscreen är djävulens påfund för de med fysiska handikapp i händerna.

  3. Monica och Tofflan: Ta inte illa upp nu, men att det är en generationsfråga blir ju ganska tydligt av era svar. Är säker på att en 20-30 åring idag ser det på ett helt annat vis. Inget konstigt med det egentligen…

  4. Jag är inte heller redo. Det verkar för sårbart, även förutom stölder och tappningar. Dom laddas ju ur så fort, och gå sönder kan dom göra. Och störningar på mobilnätet är det ju då och då. Kanske ändrar jag mig den dag jag skaffar en smartphone… Men jag använder faktiskt kontanter väldigt ofta – så gammaldags är jag! 🙂

  5. Fast med smartphonen tar jag inte lika fina bilder som jag gör med min gamla Nokia och det är ytterligare ett skäl till att inte byta. Vidare får jag inte teckna nytt abonnemang när jag inte har nån fast inkomst. En telefon är lättare att tappa bort än ett kort, tycker jag, dårå. Igen. 😉

  6. Tofflan: Vare sig vi vill eller inte så kommer det att vara så att just detta är det stora betalningsmedlet. Sen finns det abonnemang idag där smartphonen ingår. Så kostnaden blir inte högre än det du betalar idag. Kortbetalning dominerar redan idag och kommer att finnas kvar, men jag är ganska säker på att betalning via smartphonen kommer att ta över alltmer. Det är väl lika lätt att tappa bort kortet/plånboken? Dina argument haltar alltmer för varje år som går.. (;-) Om 10 år så tror jag vi ser det som självklart att betala via smartphonen…

  7. Nej jag är inte redo. Jag har ingen smartphone och så länge jag inte har en säker fast (ha ha…) inkomst har jag inte heller möjlighet att köpa en smartphone. Jag föredrar att betala med kort, mobilen är för lätt att tappa bort/bli bestulen på. Tycker jag, dårå.

Kommentarsfunktionen är stängd.