En stor undersökning säger att växelvis boende hos sina skilda föräldrar är en form som fungerar bra för de flesta barn. Idag bor ca 30% av barnen växelvis hos sin mamma och pappa, vilket är en stor ökning om man ser 20 år tillbaka. Det är idag faktiskt nästan lika vanligt som att bara bo enbart med mamman. 50 000 barn får varje år se sina föräldrar skiljas.

Enkätundersökningen som gjorts bland 172 000 ungdomar i årskurs 6-9 över hela landet säger dock att barn i kärnfamiljer har högre livskvalité, men att de mår bättre än barn som bara bor med ena föräldern. Det låter väl ganska logiskt om man ser rent generellt på detta. Undantag finns säkert åt alla möjliga håll.

Centre for Health Equity Studies (CHESS) vid Karolinska institutet och Stockholms universitet har genomfört undersökningen. Lite positiva saker från undersökningen är att de allra flesta barn, oavsett boendeform, uppgav att de trivdes i plugget, att de inte var utsatta för mobbing och att de hade en bra relation till båda sina föräldrar. Sådant är lätt att glömma när man läser om alla problem som det står om i media. Det skrivs sällan om att en stor majoritet faktiskt mår bra och har ett fint liv.

Det behövs dock mer forskning säger de ansvariga om hur de yngre barnen mår genom växelvis boende. Forskarna vill ha kontakt med föräldrar till barn under 4 år som bor växelvis. Det heter Elvis-projektet och vill du vara med så kan du få mer information här!

På det personliga planet så vet jag att det inte varit lätt alla gånger för mina barn sedan jag skilde mig 2007. Att flytta fram och tillbaka, vecka ut och vecka in har slitit på i perioder. Det vet jag, men samtidigt så har då barnen en bra kontakt med både A och mig idag. Även om det ibland är jobbigt att ränna runt i olika boenden som sagt. Alternativen hade inte varit bättre i vårat fall. Det är något jag är helt säker på.

För jag älskar mina barn över allt och hade aldrig kunnat ha dem mindre än jag har idag. För de har jag kämpat järnet genom åren och de har betytt så mycket för mig. Min jordiska änglar.