Internationella kvinnodagen – bara för kvinnor?

Får jag som man hylla kvinnor som gjort skillnad för BÅDE män och kvinnor på den internationella kvinnodagen den 8 mars? Fatou har en post om detta där vi inte riktigt är ense och det behöver man inte vara om allt. Men jag känner att jag vill utveckla lite vad jag tycker i en egen post om denna dag.

För mig är det så att den internationella kvinnodagen bara förstärker skillnader och egentligen så är det ett nederlag att sådana här dagar fortfarande finns kvar. Det gäller för övrigt alla specialdagar för att man är skapt på ett speciellt sätt. Så länge de finns kvar, så länge består friktionen och känslan av att vara exkluderad. Vissa närs av detta. Det går inte att tolka på annat sätt när jag läser vad vissa skriver om jämställdheten.


På internationella kvinnodagen ett tidigare år: Kvinnor som hyllar kvinnor som gjort skillnad för kvinnor.

Jag vill istället hylla starka själar, människor som gör skillnad oavsett vilket biologiskt ursprung de har. Att fortsätta dela upp gynnar bara radikalfeministerna och deras märkliga syn på jämställdhet. Där handlar det oftast om att kvinnor, oavsett, är bättre än män och världsbilden är att kvinnor är underordnade män. TV-reportaget Könskriget som sändes 2005 visade helt tydligt att det är på det viset.

Att ta på sig offerkappan gynnar ingen. Att hela tiden hävda underläge och hur illa behandlad man är på grund av könet tror jag kan bli kontraproduktivt där skillnaderna förstärks istället och hatet mot det ena könet får bränsle av de som inte kan se oss som individer på något plan överhuvudtaget.

Läser på Wikipedia om två vettiga kvinnor som helt vill avskaffa kvinnodagen ungefär med de argument jag själv delar:

2009 argumenterade den luxemburgska EU-kommissionären Viviane Reding att "så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag."

Feministen Alice Schwarzer som är en av de främsta företrädarna för den tyska kvinnorörelsen debatterade 2010 för ett fullständigt avskaffande av dagen och menar att man istället ska arbeta för att 365 dagar om året ska vara för både kvinnor och män.

Det finns många som jag beundrar och som betytt mycket för mig. Både män och kvinnor. Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Hillary Clinton, Olof Palme, Madonna, Jens Stoltenberg och Nancy Eriksson är några exempel på människor som gör och har gjort skillnad för mig. Det finns många fler, både män och kvinnor men detta är bara några exempel.

På internationella kvinnodagen så får enligt vissa kvinnor bara hylla kvinnor som gjort skillnad för kvinnor. Det är en uppfattning som jag inte delar och en uppfattning som för tid och evighet tyvärr kommer att skapa än mer konflikter än samförstånd oavsett om man är man eller kvinna.

Läs även andra bloggares åsikter om internationella kvinnodagen, män, kvinnor, kön, jämställdhet, intressant?

10 svar till “Internationella kvinnodagen – bara för kvinnor?”

 1. Fatou: Nej, då hade jag skrivit det. Du har en god ton och argumenterar för din sak. Det är mer allmänt menat att jag diskuterar detta med de som argumenterar och inte bara skriker ut sitt budskap. Du tillhör inte en av dem.

 2. Fatou: Jag är FÖR jämställdhet och samma möjlighet för ALLA oavsett vem man är, men jag har svårt för dessa speciella dagar oavsett om det handlar om kvinnor, män, barn, djur och jag vet inte allt. Det är min uppfattning och jag reagerade från början på ditt sätt att resonera just kring kvinnodagen. Även män har en egen dag och jag har lika svårt för det. Samma med mors dag, fars dag och jag vet inte allt. Jag hyllar och hedrar människor när det gjort något bra och inte för de ettiketter de har. Kampen förs varje dag under året och inte under enskilda dagar. Jag tror det kallas för humanism. Att värna de svaga oavsett vem det är och vilken dag det är.

  Vi människor blir aldrig färdiga med varandra och respekten för varandra oavsett kön är en kamp som alltid kommer att pågå.

  Jag har redogjort för vad jag tycker i min post och vi ser olika på detta. Så får det vara och jag diskuterar gärna med alla som har en god ton och argumenterar för sin sak.

 3. Fast nu har du nog inte riktigt läst vad jag skrivit! Jag skrev: ”Självklart kan även män hylla kvinnor, men för mig innebär inte internationella kvinnodagen att kvinnor som gjort skillnad för män ska hyllas!” Självklart kan män hylla både kvinnor som gjort något bra eller som gjort något bra just för andra kvinnor! I princip skulle även en man kunna hyllas som gjort något bra för kvinnor, som gör skillnad för många kvinnor, men jag tog mitt inlägg som en fortsättning och debatt på en artikel i UNT där man valt att hylla ett visst antal kvinnor som jag inte tycker gjort något eller i alla fall inte tillräckligt för kvinnofrågor. Alltså de kvinnofrågor som handla rom jämställdhet. Sedan undrar jag: menar du på allvar att vi är ”färdiga” i Sverige när det gäller jämställdhet mellan könen? Jag vet inte heller hur AIDS-frågan kan vara irrelevant i sammanhanget, då det i och för sig inte handlar om kön, men det jag tog upp som exempel är att det behövs en dag för att uppmärksamma frågan, precis som jag anser att kvinnodagen bör uppmärksammas, då det finns en problematik som vi inte kommit till rätta med. Jag ser fortfarande inte varför det ena utesluter det andra? Varför kan man inte BÅDE ha frågan om jämställdhet i sitt medvetande och till debatt och till konkreta handlingar hela året och ändå ha en internationell kvinnodag? Varför måste det ena utesluta det andra? Jag tycker det är jättebra komplement till varandra och ju mer man belyser dessa frågor, desto bättre!

 4. Fatou: Jag menar att dessa frågor ska vara i fokus jämnt, i allt vi gör och inte bara på en speciell dag. Men det var inte det jag reagerade på hos dig egentligen utan mer på att du sa att bara kvinnor ska hylla kvinnor som gjort skillnad för kvinnor den här dagen. Tala om att exkludera de ”andra” som faktiskt också vill skillnad i dessa frågor. AIDS är inte relevant i sammanhanget eftersom de drabbar individer och inte ett enskilt kön.
  Vi kommer aldrig att nå dit om vi inte tänker på annat sätt. Men jag tror att vi ser så olika på detta att vi bara kommer att prata om varandra. För mig handlar det om individer i alla sammanhang.

  Rexxie: Med det resonemanget så behöver ju alla en egen dag. För när kommer vi att leva i ett jämställt samhälle? Vem bestämmer vad som är jämställt. Att dagen behövs i andra länder är en sak, men i Sverige så är det dags att gå vidare. Och prata om de viktiga frågorna. Året om och inte bara den 8 mars.

  Tette: Men måste man ha speciella dagar för allt detta?
  Alla ska ha samma möjligheter och skyldigheter oavsett kön. Det tycker väl de flesta normalt funtade människor, men vägen dit är vi inte ense om. Problemen oavsett vad de gäller ska lyftas upp när de finns där och inte på speciella dagar. Det är min dröm att vi får ett sådant samhälle och ja, jag har svårt för stora delar av Pride och dess festival. Det ska vara ingegrerat i debatten hela tiden och inte bara under begränsade dagar/veckor. Kram tillbaka!

 5. Nej, vi har verkligen inte samma åsikt här! Jag förstår egentligen inte om du menar att samhället inte är ojämställt? Eller menar du att det lättare blir jämställt om vi tar bort internationella kvinnodagen? Jag håller inte alls med dig i så fall, för jag tror att alla samhällsproblem bör lyftas, talas om och uppmärksamma för att komma till ett jämlikt samhälle när det gäller allt. För övrigt så håller jag med både Tette Merio, Anna och RExxie i sina tre kommentarer. Självklart är det viktigast att lyfta frågan om ojämställdheten, men jag tycker också man kan uppmärksamma kvinnor som gjort något specifikt bra för att komma tillrätta med vårt ojämställda samhälle en sådan dag! Att hylla och fira och lyfta fram problem med ojämställdhet på internationella kvinnodagen tycker jag inte motsäger att man ska jobba för och kämpa för jämställdhet alla andra dagar på året också! Om jag firar AIDSdagen med att lyfta fram problematik runt både sjukdomen, spridningen och en förhoppning om vaccin, betyder ju inte att jag tycker det är bra att sjukdomen sprids och att man inte ska skydda sig mot den alla andra dagar om året!

  Ditt citat ovan av Viviane Reding: ”så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.” Jag håller med om det, men jag ser inte att vi nått dit idag och det tror jag i sanningens namn inte att någon anser?!

 6. Vitsen med internationella kvinnodagen är väl egentligen inte att välja ut en enskild kvinna av en eller annan anledning, utan att uppmärksamma att vi inte lever i ett jämställt samhälle?!

 7. Så länge det fortfarande ÄR icke jämställt mellan könen så behövs det absolut specifikt pekas på det – t.ex genom internationella kvinnodagen. Man behöver lyfta fram det lite extra med jämna och ojämna mellanrum, eftersom det är absurt att det ännu ÄR så att man inte ses och värderas likvärdigt, enbart pga könsskillnader!

  Du skriver:
  ”Det gäller för övrigt alla specialdagar för att man är skapt på ett speciellt sätt.”

  Menar du då också de dagar som syftar till att lyfta upp problemet med att det inte är helt accepterat ännu med olikheter i sexuell läggning? Om du tar på dig de ögonen kanske du ser även kvinnofrågor på annat vis än du gör nu?!? 😉

  Kram!/Tette.

Kommentarsfunktionen är stängd.