Får jag som man hylla kvinnor som gjort skillnad för BÅDE män och kvinnor på den internationella kvinnodagen den 8 mars? Fatou har en post om detta där vi inte riktigt är ense och det behöver man inte vara om allt. Men jag känner att jag vill utveckla lite vad jag tycker i en egen post om denna dag.

För mig är det så att den internationella kvinnodagen bara förstärker skillnader och egentligen så är det ett nederlag att sådana här dagar fortfarande finns kvar. Det gäller för övrigt alla specialdagar för att man är skapt på ett speciellt sätt. Så länge de finns kvar, så länge består friktionen och känslan av att vara exkluderad. Vissa närs av detta. Det går inte att tolka på annat sätt när jag läser vad vissa skriver om jämställdheten.


På internationella kvinnodagen ett tidigare år: Kvinnor som hyllar kvinnor som gjort skillnad för kvinnor.

Jag vill istället hylla starka själar, människor som gör skillnad oavsett vilket biologiskt ursprung de har. Att fortsätta dela upp gynnar bara radikalfeministerna och deras märkliga syn på jämställdhet. Där handlar det oftast om att kvinnor, oavsett, är bättre än män och världsbilden är att kvinnor är underordnade män. TV-reportaget Könskriget som sändes 2005 visade helt tydligt att det är på det viset.

Att ta på sig offerkappan gynnar ingen. Att hela tiden hävda underläge och hur illa behandlad man är på grund av könet tror jag kan bli kontraproduktivt där skillnaderna förstärks istället och hatet mot det ena könet får bränsle av de som inte kan se oss som individer på något plan överhuvudtaget.

Läser på Wikipedia om två vettiga kvinnor som helt vill avskaffa kvinnodagen ungefär med de argument jag själv delar:

2009 argumenterade den luxemburgska EU-kommissionären Viviane Reding att ”så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.”

Feministen Alice Schwarzer som är en av de främsta företrädarna för den tyska kvinnorörelsen debatterade 2010 för ett fullständigt avskaffande av dagen och menar att man istället ska arbeta för att 365 dagar om året ska vara för både kvinnor och män.

Det finns många som jag beundrar och som betytt mycket för mig. Både män och kvinnor. Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Hillary Clinton, Olof Palme, Madonna, Jens Stoltenberg och Nancy Eriksson är några exempel på människor som gör och har gjort skillnad för mig. Det finns många fler, både män och kvinnor men detta är bara några exempel.

På internationella kvinnodagen så får enligt vissa kvinnor bara hylla kvinnor som gjort skillnad för kvinnor. Det är en uppfattning som jag inte delar och en uppfattning som för tid och evighet tyvärr kommer att skapa än mer konflikter än samförstånd oavsett om man är man eller kvinna.