20080413_642Det är ju så att när man rensar ur och packar så hittar man ibland saker som förvånar. Det kanske är så att jag är förvirrad och har dåligt minne men när jag hittade boken Gyllene sagor av Enid Blyton från 1947 så blev jag överraskad.

Tala om att jag blev än mer förvånad när jag började bläddra i boken. Orden ”Till Nils-Åke julen 1948 av Inger” gör mig paff.

Varifrån har jag fått denna snart 60-åriga bok som tillhör min pappa?

20080413_643Jag fattar verkligen ingenting. Min pappa var 10 år den julen och Inger det är hans mamma, min farmor.

Tankar börjar givetvis fara i mitt grubblande huvud.

Det jag vet är att min far hade det tufft i uppväxten. Ingen pappa som fanns där och en mamma som kanske inte var där alla gånger för honom heller. Vi speglas ju alltid av de första åren. Glömmer heller aldrig när min faster berättade om pappa för några år sedan. Det var inte bara negativt, utan det handlade om en människa som fick ett kraftigt hävdelsebehov och inte hade andra redskap för att få uppmärksamhet än det kantiga, elaka och burdusa.

Visst, hans sätt och hans i mitt tycke onda sidor, är något som han aldrig reflekterat över och förstått någonting av. Handlingarna har genom åren varit detsamma, trots att han borde ha sett vad de gjorde människorna det drabbade. Empatilös tycker jag inte att han var egentligen, men nog var det och är fortfarande en människa som inte törs någonting annat än att prata om sig själv och hur förträfflig han är. Han drivs av skuld och löser det med att dra på sig än mer av den känslan.

Det finns ett visst mått av omständigheter och att man agerar utifrån dessa, men jag är helt övertygad om att det även finns ett mått av val och möjligheter där ingen annan än jag själv är den som leder vad som skall möta en i livet. Att hela tiden skylla på omständigheter och andra människor håller inte i längden. Min pappa är ett skolexempel på detta, vilket har gjort att han blivit isolerad eftersom ingen i längden orkar med honom och det sätt han har.

Jag har försonats med den pappa jag har. Trots allt. För vad är annars valet för mig? Att gå igenom mitt liv med hat och bitterhet mot allt han gjort mot mig? Mot allt han gjorde mot min mor? Att låta det ta en massa kraft? Nej, det går bara inte.

Gyllene sagor av Enid Blyton. Till en 10-årig pojke som idag fick en betydligt äldre son till den pojken att reflektera över sin pappa. Reflektioner som också försöker förstå varför.

Men varifrån kommer boken?