Människan skapar gränserna

Jordklotet roterar runt solen. Den skapande, livgivande kraften ser med löje på de små människokrypen, men dess underliga föreskrifter samt på deras tro, att de är skapelsens krona. Kryp som tror att deras handlingar, deras ifyllande av papper och allt annat är det viktigaste i Universum.

En predikant tolkar skrifterna. För att få evigt liv skall var och en begjutas med vatten, säger han. Vad vet han om det? En annan tolkar samma skrift. Han sprider den åsikten, att man måste ned i vattnet helt och hållet, annars är det inte bra. Vad vet han om det? I alla fallen möter er samma svar från dem: tro, tro, tro… det vi säger är sant. Är det sant?

En annan talar om att alla de, som finns i det rum han står i, och på den plattform han står på, är utvalda att få evigt liv. Hur vet han det? Vad vet han om alla de andra han fördömer? Ingenting. Och ofta är hans eget liv, när det granskas, långt ifrån rättskaffens, och långt lägre och futtigare än deras, som han fördömer.

Sök ej Gud för långt bort. Du har Gud inom dig. Du är en del av den skapande, styrande kraften. Du är själv en del av Gud. Kraften som skapar din egen tillvaro finns inom dig. Minns dock att allt omkring dig inverkar formande på dig. Den bok du läser, sätter sina spår. Goda böcker adlar och förädlar. Dåliga och slippriga böcker förråar, fördummar och drar ned. Du gör själv valen.Alla religioner hänger samman. Det är människan som skapat gränserna. Inte Gud. Gud är alltet, det hela tillsammans.

(2004)