Djävulen

Finns det en medveten djävul? En medveten makt som motarbetar ljuset? En makt utanför oss själva som vill ont? Frågar du mig så är svaret givet NEJ!

Djävulen är människans påfund. För länge sedan var det en skrämselfigur att ta till när fler och fler började tänka själva. Det var kyrkans vapen för att hålla sina undersåtar i schack. Svartrockarnas snack om att ett visst leverne gjorde att helvetet var nära osv osv.

Allt kommer inifrån dig själv. Du väljer hur du vill vara. Väljer du mörkret och det jobbiga så drar du givetvis till dig sådant. Många människor skyller på onda andemakter och att de som inte följer den ”rätta läran” är besatta av onda demoner som vill vilseleda. Det har jag hört flera gånger från människor som säger sig vara kristna. Allt för att den rätta fåran inte skall bli större och mer liberal. Allt för att den egna tolkningen inte skall vinna mark. Just den egna tolkningen som för var och en av oss är räddningen.

Jag väljer min väg och min vandring. Vill jag vara negativ och arg så drar jag obönhörligen till mig det jobbiga. Men det är inte samma sak som att det finns en exklusiv djävul som sitter utanför dig själv och dömer dig. Han finns inom dig och är på en och samma gång det goda. Du väljer bara vad du själv vill ha fokus på. För många av oss är det negativa och det som drar ner en omedveten trygghet. Många är rädda för att äntra det goda och det som inte gör ont eftersom man aldrig känt den känslan. Jag vet, jag har själv varit där och faller ibland tillbaka i det svarta och negativa.

Ha förtröstan att ingen ond makt vakar över dig. Att gör du inte si och så så kommer du ner till helvetet osv. Du bestämmer själv, inte en medveten ond makt. Allt bara är och det är vi människor som formar våra liv.

(2003)