Carola sjunger ”Evighet” 25 februari 2023. Skärmdump från YouTube.

En ganska fesljummen melodifestival med fyra deltävlingar och ett mellansnack som låg på dagisnivå avslutades ändå med någonting alldeles extra. Vilken klass och vilket framträdande Carola gjorde! Wow!

Carola firar 40 år som artist!

Idag för just 40 år sedan slog Carola igenom med ”Främling” i melodifestivalen som gick i Malmö. De första åren var hon ingen favorit hos mig, men det växte alltmer fram under åren och just för hennes fantastiska röst. Hon var ”väldigt” troende och hamnade i trubbel genom uttalande som tolkades negativt gentemot homosexuella de första åren.

I en intervju med tidningen QX från 2001 kallade Carola homosexualitet för ”onaturligt”, och hävdade att läggningen kunde ”botas”. Allt började dock redan åtta år tidigare när hon gav en intervju i norska Aftenposten 1993 där samma tankegångar fanns, men som hon då vid tillfället med QX delvis backade ifrån.

Carola fick mycket skit för detta och med åren har hon, som jag ser på det hela, mognat och ser idag inte på homosexuella på det viset. Året efter 2002 bad hon om ursäkt i ett öppet brev och det är just från det brevet som jag ser hennes storhet eller hur jag ska uttrycka det. Man kan ändra sig och man kan ha fel och att dessutom som Carola gör, uttrycka det i offentligheten som jag då tycker med ett ärligt uppsåt och att ”livet” fått henne att omvärdera att kärlek inte har några könsgränser. Men det var några år där i slutet på 90-talet som jag hade svårt för Carola just för hur hon såg på sådana som mig. Så var det.

2013 skrev Aftonbladet om detta och de gjorde då en sammanfattning av kontroverserna genom åren. Året efter berättade Carola om hur hon i ungdomen varit attraherad och fysisk med en kvinna i programmet ”Så mycket bättre”. 2013 uppträde hon på Stockholm Pride för första gången och på YouTube finns ett klipp från det tillfället där man både kan se och lyssna till henne. Carola var även med under invigningen av Pride 2021.

Nu har det gått alltså gått 40 år sedan Carola slog igenom. Det lite tråkiga tycker jag att det nu var länge sedan vi fick ett nytt album från henne. Visst, hon har släppt enskilda låtar under åren och dessutom tolkat några sånger i ”Så mycket bättre” men jag saknar ett nytt fräscht popalbum. Det verkar inte komma något i år heller eftersom hon nu satsar på sitt jubileum ”Carola 4 Faces” med fyra olika sorters shower under hela 2023 samt en stor konsert ”Carolafesten” den 27 maj på Avicii Arena i Stockholm.

Mina favoriter genom åren finns på Last.fm där de listats i någorlunda ok ordning. Har ju inte scrobblat min musik under hela hennes karriär utan från 2006. Har också en lista på Spotify som jag lyssnar på ibland.

När Carola, efter flera års uppehåll från melodifestivalen, klev upp på scenen just 2006 i delfinalen i Göteborg och framförde ”Evighet” då blev jag så berörd att tårarna rann. Ja, hon tog mig med storm då och så fort jag ser den videon ryser jag fortfarande. Man känner att det var en revansch för henne efter några tunga år, dels i äktenskapet med Runar men också rent artistiskt.

Fortfarande är detta min favorit när det gäller melodifestivalbidrag och framträdanden genom alla år:

Carola framför ”Evighet” den 11 mars 2006 i delfinal 4 från Göteborg.

Carola är ju också mer än sin musik tycker jag. Hon är en stjärna och sprider dessutom hopp och kärlek på ett sätt som behövs idag mer än någonsin. Julen ligger henne extra varmt om hjärtat och det visar väl inte minst alla julplattor som hon har släppt genom åren.

Man kan som sagt ha många åsikter om henne, och då speciellt de första åren, men för mig är hon ljus och någon som ger hopp åt många människor i vårt land genom sitt artisteri, men även genom sitt agerande som medmänniska.

Må hon snart släppa ny popmusik och må hon vara med oss länge till.