Denna nationaldag kommer jag aldrig att glömma. Syrran kom ut och vi käkade lunch på baksidan som hon hade haft med sig. Sen skulle vi ut och för att handla lite och syrran ser hur det ryker kraftigt på framsidan. Ett nytt glas hade precis smällt i min hand igen och vi hann inte få upp allt glassplitter innan vi tog oss ut.

Foto: Utryckning Uppsala

En lägenhet brann ut helt och det var helt overkligt att se det hela. Som tur var har Storvreta en egen brandstation och de var snabbt på plats. De lyckades hejda branden till att endast vara i längan och att det inte spred sig vidare. Det var bara några meter från min lägenhet och jag har nog fortfarande inte riktigt fattat hur nära det var.

Syrran och jag stod och tittade en stund och gick sedan mot baksidan. Polisen kom också snabbt och kollade efter om några fanns kvar i elden, men så var alltså inte fallet. Ingen skadades och det är det allra bästa efter denna brand.

Branden spred sig upp på vindsvåningen och brandmännen var snabbt uppe på taket för att släcka.

Vi blev evakuerade till församlingshemmet som ligger en bit bort. De tog hand om oss på bästa sätt och där fanns även psykologer om man behövde prata med någon. Efter ett par timmar så hade avspärrningarna släppt på alla lägenheter med nummer 7 och över. Min lägenhet ligger precis vid längan som brann med ett litet cykelförråd emellan som troligtvis räddade min lägenhet från svårare skador.

Jag hade tur. Otrolig tur. Min lägenhet klarade sig helt. Lite röklukt men inget mer. Mina katter kom också hem ganska fort eftersom de var ute när detta hände vid 13-tiden. Så tacksam för att det inte blev värre än vad det blev. Sitter lite omskakad när jag skriver detta, men samtidigt tacksam över att ingen dog.

Surrealistiskt med tanke på att jag snart ska vara på resa och att det som hände idag hade kunnat omkullkastat allt detta om vinden hade legat lite fel och om brandkåren inte kommit så fort som den gjorde. Livet är skört och detta är återigen ett bevis på att det är så viktigt att vara här och nu och verkligen försöka vara tacksam över det man har. Det kan snabbt tas ifrån en.

Lokala media har skrivit om det också:

Brand i flerfamiljshus i Storvreta (UNT)
Fullt utvecklad brand i radhus i Storvreta (P4 Uppland)
Brand i flerfamiljshus i Storvreta släckt (SVT Nyheter)
Granne om branden i Storvreta: ”Mycket rök” (UNT)