1980
2021

Det skiljer mer än 41 år mellan bilderna. På den första bilden är jag 14 år gammal och ska det året fylla 15. På den andra bilden är jag 55 år gammal och ska strax fylla 56 år. Siffror som jag inte ens kan begripa.

Försöker tänka tillbaka vem jag var där den där våren 1980, men det är svårt eftersom den killen var så stängd, så stängd. Det jag mest tänker på är att mammas gravsten inte fanns på plats då av naturliga orsaker och det är lite creepy i skillnaden mellan bilderna. Att tiden förändrar oss och att vi ingenting vet egentligen.

Visst kan jag tänka som så att ha det yttre från 1980 och det inre från 2021. Men jag vet att så fungerar det inte att leva här på jorden. Egentligen är det bara dumt att ens försöka jämföra, eftersom det är två helt olika personer det handlar om, trots att jag vet att det är samma kille. Då 1980 handlade allt bara om att överleva och inte tänka så mycket överhuvudtaget. Hade inga tankar på varför och förstod inte hur dysfunktionellt allt var då. Det var överleva som sagt allt handlade om.

Idag 2021 så är det andra saker som plågar mig och det är saker som jag försöker acceptera och inte kommer åt och det vet jag. Men det plågar mig i alla fall att jag varit så rädd och inte tagit för mig någonstans. Att jag aldrig trodde på mig själv utan alltid backade och på så vis inte fick vara med om så mycket i mitt liv. Eller om sådant som jag ville vara med om i mitt liv kanske man ska säga, för en hel del saker har jag gjort, men ofta har det varit orkestrerat av andra. Vet att det inte är försent med en del saker, men det är ändå en sorg jag har att livet så mycket för mig bara handlat om att överleva utan att leva.

Att jämföra sig är bara dumt eftersom det finns kvalitéer idag som jag aldrig hade som ung. Lärdomar i att acceptera, inte fly på samma sätt som förr och så vidare. Men rädslan och fegheten sörjer jag och de verktyg jag har idag fanns inte under många år.

Men visst är det fascinerande att titta på bilderna och en stund tänka på skillnaderna 1980 mot 2021. Tiden som förändrar oss, både i kropp och själ.