Först kände jag tobaksröken och efter en stund kom bilden av någon som tuggade på en minttablett. Det var Henrik som kom fram, Henrik Arlbrant som var tillsammans med min mormor under flera år.

Det var som om han liksom ”började” för jag påmindes om hans spritflaskor som fanns i köket. Stod på ett ställe där han gick och tog sig en hutt då och då. På den tiden, på 70- och 80-talet så visste jag tillslut det. Att han smygsöp.

Helt plötsligt så tog mormor Britta över och vi var i hennes och Henriks lägenhet på Äspholmsvägen 23 i Skärholmen. Vi satt i hennes soffa och pratade om saker jag inte riktigt uppfattade först. Efter en stund kom dock tanken (det var inte uttryckta ord från mormor som jag minns det) att nu ser du att jag ”visar” mig. Min mormor dog 1999 och jag har haft ”besök” av henne tidigare i mitt medvetande, men nu var det första gången som detta kom till mig, att jag hörde det från henne själv.

Fick bilder av att vi låg på deras vardagsrumsgolv och att jag vaknade mitt i natten. ”Någon” var där men jag vet inte vem. Fick sen andra bilder av att vi gick ner på torget och gick in på ett konditori och åt bakelse. Det var så tryggt och mysigt med mormor. Någon bild kom också från den stora loppmarknaden som finns i Skärholmen (vet inte om den finns kvar idag) där mormor plirar med ögonen och tittar på mig och visar någonting intressant från marknaden. Det var liksom bara känslan hon ville förmedla till mig, av trygghet och att hon finns där.

Tankar eller ord, jag vet inte men hon peppade mig och sa att jag är bra. Att jag ska vara stolt över mig själv. Att aldrig ge upp livet och fortsätta på den väg jag är på nu.

När jag var riktigt liten satt hon med mig vid en stor sten.

Det var liksom så fint allt. Hon avslutade med att säga att jag skulle titta i det gröna albumet jag har hemma. Där finns bilder som hon tycker om. Direkt kände jag att det var dessa bilder som jag hittade i ett av de gröna albumen som jag har:

Mormor Britta Pettersson den 30 september 1979. Hon firar sin 60-årsdag i hemmet på Äspholmsvägen 23 i Skärholmen.
Mormor till vänster. Sen syns syster, kusin T och mamma Ann-Britt på bilden.
På min konfirmation den 12 maj 1979 var mormor med. Här med mamma och moster Inger i lägenheten på Bandstolsvägen 38 i Uppsala.

Dessa bilder fanns i det gröna albumet som mormor ville att jag skulle titta i när jag kom hem. All denna ”konversation” eller vad jag nu ska kalla det, utlöstes av en rosenbehandling jag fick i torsdags av Marie i Gävle.

Bara ta emot, inte värdera allt utan låta den komma. Är det mina eller andras tankar? Är det jag som vill så mycket eller är det tankar från andra. Upplevelsen var annorlunda än tidigare just för den ”vetskapen” jag fått numera. Att det liksom är sant för mig och då spelar det ingen roll egentligen vad det kommer ifrån. Det är min upplevelse och mina tankar. Det kändes äkta och inte att det var något som kom ifrån mitt ego.

Men som sagt, det spelar ingen roll. Kan jag nollställa mig och bara låta det som kommer komma, då blir det så här. Att mormor Britta kommer och ”hälsar” på mig.