Den här amaryllisen fick jag i mitten på december. Nu, efter jul- och nyårshelgerna blommar fyra klockor och den visar sig nu från sin bästa sida.

Tog mig en redig promenad idag. Måste komma igång mer med detta igen. Jobbat två dagar. Har känts bra. Gillar rutiner mer än att bara vara ledig utan mål, även om det varit mysigt med familjen under helgerna. Men jag har fortfarande lite problem med det egna drivet, vilket gör att vardagen forfarande är att föredra.

Tände ett ljus på mammas grav igår. 39 år har nu gått och tidsperspektiven svindlar en aning. Idag är som ett helt annat liv än 1981. Mamma har varit borta så länge nu att minnena av henne och hur hon var som människa har bleknat betydligt. Det är tur att jag har alla fotografier och genom dem kan minnas. Minnet av hennes skratt försvann tidigt. Hon har präglat mig så länge efter sin död och någonstans vet hon om det. Hon är inte lika ofta i mina tankar idag som tidigare och det är nog som det ska vara. Hon har gjort sitt så att säga. Men mamma är alltid mamma och hennes del i att jag fortfarande är kvar i detta livet är betydande trots det som hände 1981.

Tiden är väldigt märklig. Rusar framåt utan pardon. Känns som om det går allt fortare. Tror att likheten i vad man är med om genom åren gör att det känns så. Variationerna är inte lika omfattande som när man var liten. Mycket är lika i mitt liv idag och rutinerna gör att åren känns kortare och kortare. Tidsperspektiven är läskiga ibland, men vad är alternativet? Det är bara att försöka hänga med så gott det går och söka det positiva inom och runtomkring sig.

Den enda jag kan ändra på är mig själv. Ingen annan. Ta ansvar för det jag ger ut och säger till människor. Så länge medvetandet är där så är viljan min egen och för den har jag ett stort ansvar. Ingen är perfekt och ibland blir det inte bra, men det är bara att försöka igen. De gånger det blir bra, då kan man ibland se och känna meningen med livet. För att känna alla känslorna ger skillnaden och förståelsen av ditt handlande under livet kan du aldrig lägga i någon annans händer.