Madonna har alltid varit viktig för HBTQ-rörelsen och nu kommer hon att få ett fint pris som heter Advocate for Change Award av GLAAD. GLAAD är världens största organisation till stöd för homo-, bi-, trans-, och queer personer runtom i världen.

På svenska översätter man priset till bästa förändringsförespråkare och tidigare är det är bara den förre amerikanska presidenten Bill Clinton som fått denna utmärkelse!

Motiveringen är fin:

“Madonna always has and always will be the LGBTQ community’s greatest ally and it is only fitting to honor and celebrate our biggest advocate at GLAAD’s biggest event ever. From the HIV crisis to international LGBTQ issues, she fearlessly pushes for a world where LGBTQ people are accepted. Her music and art have been life-saving outlets for LGBTQ people over the years and her affirming words and actions have changed countless hearts and minds.”

GLAAD skriver också om hennes betydelse under åren:

Madonna has continued to use her platform to support the LGBTQ community, speaking out against anti-LGBTQ laws, policies, and practices. Madonna has spoken out for LGBTQ equality in Romania, Malawi, Russia and more and she continues to advocate for equality in the United States. She has also spoken against bullying of LGBTQ youth and related LGBTQ youth suicide. 

Priset delas ut i New York ikväll, den 4 maj.

Hennes senaste låt från Madame X ”I Rise” ser jag som en kamplåt för allas rätt att få vara den man är. Hon säger själv om låten:

I wrote ‘I Rise’ as a way of giving a voice to all marginalized people who feel they don’t have the opportunity to speak their mind. This year is the 50th anniversary of Pride and I hope this song encourages all individuals to be who they are, to speak their minds and to love themselves.

Det är en underdrift att hävda hur viktig Madonna varit genom åren. Det finns ständiga exempel på hur hon stått upp för homosexuella i länder där man inte accepterar att man kan älska människor oavsett kön. Hon har aldrig tvekat och alltid stått upp för alla människors rätt att få vara den man är. Priset är henne väl unt. Grattis!

Uppdaterad 190505
Se delar av talet. Allvar och humor i ett fantastiskt tal: