Tillslut hörde jag inte vad han sa. Det gick bara runt i huvudet på mig. Försökte fråga om att bli sövd, men det var ytterst ovanligt och bara i extremfallen och jag var absolut inget sådant fall.

Dra ut visdomstand

Fyra tänder ut för en som för ett år sedan ALDRIG skulle gå till tandläkaren igen för skräcken när en (1) tand drogs ut och med allt vad det medförde i smärta, blod och ångest! Trodde det var tre och inte fyra tänder för det första och sen detta med att vara vaken! Vet inte vad jag inbillade mig om att bli sövd och så…

Fy fan säger jag bara. Så nu sitter jag här med en tid den 11 juli för att dra ut 4 tänder!! Inte hos vanliga tandläkaren utan det tyngre artilleriet på Akademiska och den käkkirurgiska expertisen. Fy fan säger jag igen!

Missade faktiskt hur många tänder som skulle tas första svängen eftersom jag var omtumlad av beskedet att det blir operation där jag är vaken och inte sövd. Men jag hörde att de bokade upp 90 minuter. Hur många gaddar klarar de på den tiden, tro?

Sen var det sådant jävla krångel till att få en lugnande tablett med hur lång tid innan och efter man måste vara på sjukhuset. Det handlade ju om flera timmar extra och då hör jag mig själv säga att vi skiter i det! What?! Samtidigt kände jag att orka vara på sjukhuset SÅ länge. Dra ut skiten och låt mig få komma hem så fort det går. Kan de bedöva ett helt huvud, tro?

Förhållningsreglerna både innan och efter är ju som inför en operation! Visst, fan det är ju en operation detta både i över- och underkäken. Tänkte inte på det. Kommer väl att se ut som en Michelingubbe gånger två och utan det där jävla leendet efter att gaddarna är utdragna.

Hör han säga att detta går ju enligt tandvårdstaxan och kostnaden blir MINST 5000 kronor. Tjena! Men jag bara nickade och såg tusenlapparna som jag inte har försvinna ändå på något konstigt sätt. I värsta fall får jag ansöka om en höjd kredit hos banken. Om det nu går igen… men jag måste ju ta bort tänderna, det vet jag. För de förstör för de friska tänderna eftersom jag inte kommer åt ordentligt så länge dessa bestar till tänder sitter kvar i käften på mig när borstning och rensning med mellanrumsborste pågår innan sänggåendet.

Han var pedagogisk och förklarade lugnt och stilla varför och hur detta skulle gå till. Remissen kom ju från min tandläkare, så i stora drag visste jag vad som skulle ske, förutom då att antalet var fyra istället för tre tänder. Han såg nog på mig att jag nästan hade havsörns-fågelholken i ansiktet eftersom jag bara hummade ett tag. Men jag fattade så mycket att visdomstanden i underkäken skulle vara enklast att ta bort. Värre var det med de två som satt bredvid varandra i överkäken, där den ena var en visdomstand och den andra en tand som farit mycket illa genom åren och nu var lika bra att ta bort så att det blev jämnt mellan tänderna i båda käkarna. Han förklarade någonting om att det kunde bli konstigt om det inte var på det sättet för tändernas vila i bettet eller vad han sa… de tar stöd av varandra och blir det ojämnt så kan det gå illa…

11 juli som sagt, då kommer blodet att flöda igen! Ska informera chefen på jobbet enligt papperen jag fått att det eventuellt kan bli sjukskrivning de närmaste dagarna efteråt beroende på hur bra det går?! Klokt är det också att ha lättuggad kost hemma eftersom det knappt går att öppna käften efter en sådan här operation. Sen en vecka med bakteriedödande Hexident.

Men det allra värsta var att 1 av 10 drabbas av komplikationer efteråt av olika slag och att det kan bli många besök enbart av den anledningen. Minns inte hur han uttryckte det men det är om någon vävnad i munnen kollapsar och inte vill läka som den ska! Inte lugnade han mig med de orden inte och sen ser jag än fler tusenlappar försvinna bort i fjärran.

Men jag har inget val om jag vill rädda de andra tänderna! Skulle jag strunta i detta och det istället blir riktigt akut när det är dags (förr eller senare måste de ut) och då vet man inte riktigt hur det går med tänderna bredvid. De kanske då också är än mer förstörda? För i dagsläget är det bara en som är dålig, då kanske det är fler. Det är liksom förebyggande detta och sen kommer jag åt att göra rent på de tänder som idag är svåra att göra rena på grund av visdomständerna. Det blir en vinst i sig också som gör att jag kanske slipper att bli tandlös i delar av käften alltför tidigt.

Varför får man så dåliga tänder som visdomständer överhuvudtaget? Det känns ju som om de bara är till besvär?

Sen har jag inte ens nämnt om den “lilla risken” som finns där känseln försvinner permanent i ett hud- eller tandköttsområde som det uttrycks på papperet jag fick med mig hem. Det var väldigt ovanligt men känselbortfall kan förekomma upp till ett år efter operationen.

Fy fan säger jag bara. Detta känns åt helvete om jag ska vara ärlig.

Samtidigt kanske det på ett plan faktiskt är någonting som får mig att vakna upp i min leda och livsdvala som jag befinner mig i som ena dotran sa när vi pratades vid idag… ja man kan ju se det på det viset också för nog kommer jag att vakna till alltid av att bli av med fyra tänder på ett bräde. Om det nu var så han sa? Hur mycket hinner de med på 90 minuter?

Förväntansångest eller hur var det nu? Men fyra tänder, då skulle väl även den mest härdade vara lite nervig? Pendlar mellan total skräck och va fan dra ut skiten, vem bryr sig och sen alla känslorna emellan.

Vad är det värsta som kan hända?