Idag kom beskedet att Freddie Wadling har avlidit. Han var en mycket speciell artist med en nerv som få.

Freddie Wadling 1951-2016
Freddie Wadling 2 augusti 1951 – 2 juni 2016

Flera fina låtar har han lämnat efter sig. Tolkningen av Over the Rainbow med Fläskkvartetten är en favorit, likaså när han gör sin egen mycket speciella version av Trubbel. Han hade en mörk tung men ändå livgivande ton i många av sina alster.

Hans sista album kom så sent som i mars i år. Efter regnet innehåller 11 låtar där Alla faller spelades allra mest hos mig. Tolkningen av Alla har glömt går inte heller av för hackor. Vilken känsla!

År 2011 släppte han en platta med Bondlåtar With a license to kill. Flera av de versionerna satte han sin speciella prägel på som bara han kan. License to kill i Wadlingversion är en behaglig rysare. Goldeneye likaså, vilken stämning han fick till i dessa låtar.

Det starkaste intryck Freddie Wadling har gjorts musikaliskt för mig är när han sjunger refrängen i den fantastiska låten Soptippsvärld år 2007 tillsammans med Petter och Fille. Så känsligt, nervigt och jag blir helt tagen…

Så här skrev jag om låten 2010: Texten är fantastisk (gillar speciellt Filles parti i sista stycket) och musiken ger mig rysningar. När Wadling sjunger så stannar tiden. Helt enkelt en fantastisk låt.

Wadling skulle om en vecka åka till Gotland och vara med i Så mycket bättre. Där skulle han garanterat fått sitt stora genombrott hos tittarna, det är jag ganska säker på. Nu blir det inte så och frågan är hur de ansvariga för programmet ska göra nu? Har han spelat in sina tolkningar så släpp dem ändå. Går det inte att hylla honom på något vis i programmet? Göra ett helt annat upplägg i år för att hedra Freddie Wadling?

En spellista med mina favoriter med Freddie Wadling finns på Spotify!

Freddie Wadling blev 64 år gammal. Tack för all musik. Vila i frid!