Tjejernas fina svenska flaggor.

Idag är det Sveriges nationaldag. En dag som bara för några år sedan var någonting helt annat. Svenska flaggans dag hette det fram till 1983 och först 2005 blev dagen en helgdag.

Så har alltså makten sett på detta med att även Sverige ska ha en nationaldag.

Sverige blev ett enat land 1523 när Gustav Vasa valdes till Sveriges kung samt 1809 års regeringsform som gällde i 165 år (fram till 1974) är de officiella orsakerna till firandet. För mig är regeringsformen det viktiga eftersom det då 1809 var då de allmänna medborgerliga rättigheterna fastslogs. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Mitt Sverige – mitt firande av nationaldagen är mer en tacksamhet över att jag befinner mig där jag gör. En dag som denna så tänker jag tacksamma tankar och är väldigt glad över att jag är född i detta land. Det finns mycket att önska, men bara att jag kan skriva dessa rader, det är jag oerhört glad över att kunna göra. Tittar jag ut över världen så blir tacksamheten än större.

Att jag får vara den jag är utan att gömma mig i garderoben och leva ett pressande dubbelliv, med allt vad det innebär, det är också någonting jag är tacksam över. Tacksamhet klingar flera gånger i mitt huvud när jag tänker på Sverige och det är ett ord som fler borde använda sig av. T ex krönikören i Aftonbladet som istället vill att Sverige ska be om ursäkt!? Otacksamheten har ibland inga gränser för vissa människor som fått en fristad i detta otroligt generösa land!

Moder Svea är ibland lite för naiv. Så är det bara och det måste man få säga utan att bli anklagad för både det ena och det andra. Vill alla så väl att även de som exkluderar och med bokstavstolkningar av olika religioner får en fristad. De som vill separera ett land och där religionen står över allt annat. Ett sådant Sverige vill jag inte vara en del av. Hoten och farorna för minoriteter ökar hela tiden, även i Sverige just för att naiviteten styr och inte förnuftet.

Homosexuella och andra grupper som är i minoritet ska i Sverige ha en fristad. Kvinnor ska känna sig fria och kunna leva på det sätt de vill utan restriktioner och hänsyn till vad andra tycker. Det borde vara en självklarhet, men är inte det på alla ställen i vårt land idag. Det oroar mig väldigt mycket. Väldigt mycket. Att inte ens kunna diskutera detta utan att få en stämpel av någonting man verkligen inte är, det gör mig också både bekymrad och skrämd. I mitt Sverige så inkluderas alla, men det är svårt att inkludera människor som inte accepterar andra. Det finns en gräns för hur tolerant man kan vara mot de intoleranta. Även om det då gör mig till intolerant, men ekvationen går inte ihop alla gånger. Faktiskt.

De som bidrar, de som vill vårt land det allra bästa och människor som också har förmågan att uppskatta vår demokrati, synsätt på människan, oavsett vart man från början kommer ifrån, dessa har jag aldrig haft några problem med. De som vill göra Sverige bättre, både för sig själv, men också för andra, det är ett Sverige som jag vill leva i.

Stina Wirséns doodle
Söker du på Google idag så hittar du Stina Wirséns doodle.

Sveriges historia säger faktiskt att Gamla Uppsala var centrum på 1000-talet och det var här landet bildades. Nu är uppgifterna lite osäkra men namnet Svearike och svitjod förekom samt att landet styrdes av svear, en nordgermansk folkstam.

Grattis Sverige, må du vara öppet och må de politisk korrekta tyglarna släppa lite. Det tjänar vi alla på i detta fantastiska land. I grunden är jag jävligt stolt över dig!

Idag lyssnar jag givetvis på Zlatan och hans olika versioner av Du gamla du fria. Zlatan är utifrån fler aspekter, mer en att han är en fantastisk fotbollsspelare, en bra representant för det Sverige som jag gillar.