I Ryssland står lögnen överst på agendan

Lena Adelsohn Liljeroth
Foto: Johannes Jansson/norden.org

Orden kommer från Lena Adelsohn-Liljeroth som är en av de åtta svenskar som nu blivit portade från Ryssland. Sammanlagt är det 89 personer som fått samma besked av den alltmer oberäkneliga regimen. Hela listan här (pdf).

De allra flesta som finns på den här listan är ju inga terrorister eller människor som allvarligt kan skada landet. Herregud, här finns politiker, som visserligen varit och är kritiska mot landet, men ska alla som vill åka till Ryssland vara nickedockor och älska Putin villkorslöst?

Man tar sig för pannan…

Sverige ska inte dansa efter Rysslands pipa. Inte vara rädda för att ta sina egna beslut. Att avvakta och tro att vi kommer att få leva på nåd under överskådlig framtid för en regim som är alltmer lynnig, irrationell och oberäknade är inte annat än naivt.

Många säger att vi inte ska gå med i NATO för att det kan orsaka negativa reaktioner hos Ryssland. Och? Hur ser det ut idag och hur agerar landet redan nu emot Sverige med ständiga kränkningar?

Det skulle vara en trygghet för oss att bli medlemmar och jag anser att NATO är en garant för att vi även i framtiden kommer att få vara ett eget land. Vi kommer aldrig att klara oss själva och snacket om att vi är neutrala och står utanför är ju bara struntprat.

Sverige “tillhör” västvärlden och den demokrati och värderingar som den står för. Skulle vi dessutom gå med i NATO skulle vi aldrig bli övergivna om något land skulle få för sig att invadera oss. Tidigare trodde jag det var osannolikt att Gotland skulle invaderas, att ryssarna aldrig skulle våga ta det steget, idag är jag inte lika säker efter de otaliga kränkningar som pågår både till havs och i luften mot Sverige.

NATO hade dessutom mer än 400 incidenter med ryska flygplan under 2014. Utvecklingen går åt fel håll och frågan är hur länge Sverige kan stå ensamma?

Allt handlar om att etablera den världsbild ledarna i Kreml önskar. I den är Ryssland omgärdat av aggressiva och fientliga stater. Ryssland har rätt till en ”intressesfär” i sitt närområde (utanför sitt territorium dock) och att alla konflikter är orsakade av NATO eller USA.

Ovan är ett utdrag från en intressant krönika om det Ryssland som blir alltmer paranoid och ser alla som inte delar deras världsbild som fiender. Klart som sjuttsingen att man är orolig…

Ryssland år 2015
Så här ser det ut i Ryssland idag år 2015!

Sen hur de ser på homosexuella… jag blir så nedstämd att de inte kommit längre och att regimen uppmuntrar till trakasserier och misshandel bara för att man älskar människor av samma kön. Förbjuder, skapar märkliga lagar och försöker fålla in människor är inte annat än räddhågset och ett ängsligt agerande av en regim som i mina ögon tappat all form av trovärdighet.