Eftersom jag och sonen kommer att vara på plats i Friends Arena när årets final av melodifestivalen går av stapeln blir det ingenting skrivet den dagen. För två år sedan startade jag mitt instagramkonto i samband med finalen vi var på det året och där kommer det säkert några bilder under dagen/kvällen på lördag.

Så jag skriver lite om finalen redan nu och låtarna efter den startordning som Christer Björkman givit dem.

Betyget är från 1 till 5 där 5 är det högsta. Undantagsfall så sätts även betyget – men då är det riktigt uselt.

1. Samir & Viktor – ”Groupie”
För mig bara en tramslåt. Den är så dålig att Opus Live is life framstår som ett mästerverk. Bland den värsta dyngan jag har hört på många år.
Betyg: –

2. JTR – ”Building It Up”
Karbonpapper på, år ut och år in. Samma låt och samma grabbar. Så tröööött…
Betyg: 1

3. Dinah Nah”Make Me (La La La)”
Den här gillar jag och då speciellt partiet utan sång. Tufft och hårt och bena vill upp ur soffan. Tror den vinner på många lyssningar.
Betyg: 3

4. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne leam frijje)”
Han fäller mig utan tvekan. Känslan och den totala ärligheten i framträdandet tilltalar mig. En glad och dansant jojk som jag tror når topp 3.
Betyg: 4

5. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
Hon har gjort den här låten tidigare, fast bättre. Här finns ingen hook eller refräng som fäster. Hon sjunger bra, men det räcker inte långt. Nedre halvan.
Betyg: 2

6. Måns Zelmerlöw”Heroes”
Skyhög favorit hos mig. Det är Måns år i år. En annorlunda och cool koreografi tillsammans med en livsfarlig refräng gör att årets resenär till Wien redan är klar!
Betyg: 4

7. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”
Eld och jättetrummor är passé. Det gjordes för 20 år sedan och att komma med detta i år känns beige. Ett försök att rädda en hopplös låt som inte fäster någonstans.
Betyg: 1

8. Isa – ”Don’t Stop”
Årets Ace Wilder. Tror jag kan komma ganska högt just för det moderna soundet och en låt som är positiv och dansant. Outsider. Hos mig är den ok, inte mer.
Betyg: 3

9. Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla stan”
Tyvärr men vi kommer att få se honom en 9:e gång i melodifestivalen för denna låt kommer inte att vinna. Den är för uddlös för att nå ändra fram även om sången och rytmerna gör att man vill dansa. Men nytt? Nej inte alls…
Betyg: 3

10. Eric Saade – ”Sting”
Det här förstår jag mig inte på alls faktiskt. Saknar refräng och egen stil. Maler på utan att sticka ut någonstans. Kommer liksom aldrig igång. Tror på mittenplacering för Saade.
Betyg: 2

11. Mariette – ”Don’t Stop Believing”
Fantastiskt fin refräng och en känsla av vemod tilltalar mig. En av mina personliga favoriter som jag hoppas når pallen. Det bästa hantverket i årets final där helheten håller ihop i konkurrens med Zelmerlöw. Hoppas hon når högt för det är hon värd med denna fina melodi.
Betyg: 4

12. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
Det här är ju så folkligt och det gör mig livrädd. En helt egen genre representerar han och det tror jag gör honom livsfarlig. Just för att det är så annorlunda och sticker ut, även om låten är traditionell mainstreamcountry som jag inte alls gillar, så vet jag att många i vårt land gör så. Go gubbe kan alltså gå väldigt långt i årets melodifestival.
Betyg: 1


Min vinnare?
Måns, Jon Henrik eller Mariette vill jag ska vinna. Jag tror att Måns vinner. Sist i min lista kommer Samir & Viktor följt av JTR, Hasse Andersson och Linus Svenning. Vinner gör inte heller Jessica Andersson och Eric Saade. För svaga låtar helt enkelt.

När man ska dit live så är det lite andra parametrar som jag önskar ska gå bra. Att man ser ok och att kvällen blir spännande utan att Måns vinner för lätt. För det känns som om segern är hans faktiskt… …hoppas jag har fel och att det blir lite spänning. Sen ska det bli spännande att se vad Conchita Wurst hittar på…

Relaterat
Full koll på finalisterna