Anthony Summers skrev 1985 boken Gudinnan – Marilyn Monroes hemliga liv. De är en tjockis på hela 570 sidor och för mig så tog det att tag att plöja igenom den. Men nu är det gjort och jag måste säga att den var intressant, även om jag ett tag tyckte det blev lite väl mycket kring henne relation med Kennedybröderna.

Det mest intressanta är ju den teori som Summers kommit fram till efter sin grundliga research över hur hon dog. Teorin om att hon hittades medvetslös av Robert Kennedy och kördes till sjukhuset där hon sedan avled. Manövern att då köra tillbaka henne och rigga situationen så att det skulle se ut som om hon dog i hemmet är intressant och jag tycker Summers försök att få bäring i den teorin håller.

Sen är det ju frågan om det så kallade Monroebandet visade att hon faktiskt fick hjälp med att dö verkligen existerade, men mycket tyder på det. Summers beskriver också märkliga blåmärken och skräcken hos Peter Lawford att verkligen berätta sanningen om hur en av världens mest kända filmstjärnor avslutade sina dagar här på jorden. Lawford var svåger till Robert Kennedy och enligt Summers var även han med de sista timmarna i Monroes liv.

Foto: Allan Grant 1962

Boken speglar också hennes karriär och bilden av en mycket trasig och olycklig människa blir väldigt tydlig. Att hon led av någon form av psykisk sjukdom och hade otroliga svängningar i humöret är också någonting som den grundliga researchen visar.

Monroe hade också en sida som jag inte visste så mycket om. En sida av arrogans, illvilja och nonchalans gentemot sina medmänniskor. Den andra sidan, den sköra och fascinerande människan som alla blev förtjusta i, den fanns också men att hon svängde så mycket i humöret och sitt sätt, det var nytt för mig.

Hon var i vissa perioder helt nere i droger och tabletter. De sista två åren var hemska att läsa om där hennes besatthet av Kennedybröderna blandat med missbruket gjorde henne till en ganska tragisk figur.

Kennedybröderna, maffian och drogerna i salig blandning handlar den andra halvan av boken mest om. Är du intresserad av Marilyn Monroe så är boken värd att läsa. Helt klart.

Foto: Bert Stern 1962

Tack äldsta sonen för presenten! Några nya infallsvinklar av vem hon var, det fick jag.

Relaterat
Marilyn Monroe – en tragisk ikon