SVT har sänt ett program med namnet Året var 1965 (SVT Play) som av naturliga orsaker intresserade mig lite extra. Programmet kan ses till 5 april 2015.

December 1965
Fjorton dagar gammal, i december 1965 med mamma och pappa.

Det året så föddes nämligen den här bloggskrivaren som alltså snart firar ett halvsekel. Född på en söndag, skorpion och dessutom vänsterhänt, och i november 1965 så tittade jag fram och om det har jag en egen sida. Sverige var optimistiskt och där står bland annat:

Pripps TT mellanöl, Ballerinakex och Flora lanseras under mitt födelseår. Bondfilmen Åskbollen har premiär. På TV visas Familjen Addams och på radion börjar Melodikrysset att sändas. Årets julklapp är Barbiedockan. Kolmården och IKEA invigs.

344 000 människor är födda den 21 november 1965. Det är 5 797 dagar kvar till folkpension. Mitt hjärta har slagit ungefär 1808,7 miljoner slag, allt enligt Birthdayscan.com.

Programmet var roligt att se. Tänker en del på min mamma, hon var då 18 år och väntade mig under stora delar av året. Hur var hennes vardag, hur mådde hon? Var graviditeten jobbig eller hur var det? Det var min mammas första barn. Hur var relationen då mellan min mamma och min pappa? Var de fortfarande lyckliga med varandra? Var jag ett kärleksbarn eller ett misstag? Hur såg min älskade mamma på framtiden? Hade hon hopp? Vad ville hon med sitt liv då?

Så går tankarna under programmet.

En del saker som händer under året 1965 har jag nu letat fram och det var onekligen ett händelsrikt år.

24 januari så dör Winston Churchill i en ålder av 90 år. Han får en statsbegravning sex dagar senare. 17 februari så sänks den svenska rösträttsåldern från 21 till 20 år.

Melodifestivalen den 13 februari var den sjunde upplagan av den svenska uttagningen. Ingvar Wixell framförde samtliga sex bidrag i finalen. Vinnarbidraget Annorstädes vals skickades till den internationella tävlingen som hölls den 20 mars i Neapel, Italien. Vann gjorde Luxemburg med låten Poupée de cire, poupée de son som framfördes av France Gall. Deltog gjorde 18 länder. Hela tävlingen finns upplagd på YouTube för den som är lagd åt det hållet…

Britt Ekland på omslaget till tidningen Se

En tragisk bussolycka i Österrike den 3 mars kräver 14 svenska skolungdomars liv. Fem dagar senare så kommer de hem till Sverige i kistor.

Tidningen Se med Britt Ekland på omslaget nr 31/1965. En tidning som startades 1938 och lades ner 1981.

Den första rymdpromenaden genomförs av kosmonauten Aleksej Leonov den 8 mars och samma dag går USA in med marktrupper i Vietnam. Kolmården invigs den 27 maj.

Många ser demonstrationen den 14 juni i Stockholm mot USA:s krig i Vietnam som startskottet på den svenska Vietnamrörelsen.

Sverige är först med en automatisk bensinpump och 19 juni invigs den i Tumba. Ungdomarna kunde bråka även för 50 år sedan. Hötorgskravallerna utbryter i huvudstaden med hundratals unga inblandade i augusti 1965. En del kallades för mods, vilket var ett samlingsbegrepp gällande en del av de unga.

Skärmdump från SVT Play
Mode 1965

Den 1 oktober så börjar mellanölet att säljas i livsmedelsbutiker och blir succé, speciellt bland yngre. Fotoboken Ett barn blir till ges ut den 7 oktober, vilket gör fotografen Lennart Nilsson världsberömd.

Olof Palme blir kommunikationsminister den 25 november under Regeringen Erlander III.

Robert Downey Jr blir 50!

Kända människor (som är kända hos mig s a s) som födds detta år är bland annat Patrik Sjöberg, Vinnie Jones, Haddaway, Petra Nielsen, Sherilyn Fenn, Stéphanie av Monaco, Chris Rock, Jesper Parnevik, Ulf Malmros, Sarah Jessica Parker, Robert Downey Jr. (bilden), Måns Herngren, Figge Norling, Brooke Shields, Elizabeth Hurley, Connie Nielsen, Niclas Wahlgren, Slash, Fredrik Reinfeldt, Shania Twain, J. K. Rowling, Ella Lemhagen, Charlie Sheen, Bashir al-Assad, Moby, Anders Limpar, Marlee Matlin, Dmitry Medvedev, Jan-Ove Waldner, Mario Lemieux, Filippa Knutsson, Björk Guðmundsdóttir (hon är dessutom född samma dag som mig), Mads Mikkelsen, Ben Stiller och Richard Carlsohn. Ett litet urval av de som i år alltså firar 50 år!

Kända människor som avlider detta år är bland annat T.S. Eliot, Winston Churchill, Nat King Cole, Malcolm X, Stan Laurel, drottning Louise, Spike Jones, Åke Söderblom, Elof Ahrle, prins Wilhelm och Paul Tillich.

Lite annan kul kuriosa från 1965 är att det på jorden levde 3,334,874 själar cirkus (idag är vi 7,2 miljarder). I Sverige var invånarantalet 7,733,756 (idag är vi nästan 10 miljoner) enligt historia.se.

Relaterat
Maria Brander: 50 år är ett perfekt tidsspann
IMDB: Populära filmer som kom 1965
Hits of 1965