Min mamma Ann-Britt Pettersson 1966

Tiden går så fort. Min mamma har varit död längre nu än hon levde på jorden som just min mamma, Ann-Britt Pettersson.

Det är märkligt att tänka på. 34 år sedan. Det känns som ett annat liv och en mamma för en annan pojke än den jag idag är. För min mamma har nu varit borta så länge och att tänka på att hon idag skulle ha varit 67 år, det går liksom inte att ta in.

Mina år här på jorden är många fler sedan länge och utan just en mamma.

Mamma är ganska långt borta för mig numera. Det är ungefär som om jag är lugn i vissheten om att vi snart kommer att träffas igen. Mamma är heller inte omkring mig såsom andra är. Det subtila, känslan som kommer, och då främst när jag är avslappnad och lugn.

Det är ok som det är idag. Jag är lugn i den tanken.

Hon lämnade efter sig ett brev till mig och min syster. Ett brev som försvann för länge sedan. Men jag fick läsa det i alla fall. En del av orden där är skrivna under annat medvetande, där min mamma var olycklig och såg bara livet på ett sätt. För vem skriver att vi snart kommer att glömma henne och att det kommer att bli bra?

Ann-Britt Pettersson
Min mamma har en liten “glugg” i min bokhylla, där hon huserar sedan några år.

För mig har hon i högsta grad varit närvarande i mitt medvetande under alla år. Hur många gånger har jag inte tänkt på att detta skulle mamma se, nu skulle hon ha varit här när det och det händer. Samtidigt så vet jag någonstans att hon är med och vet exakt vad som händer mig och min syster.

Historien om när jag träffade min mamma, trots att hon var död hamnade i tidning 2010 och det är just då (sommaren 1981) som jag förstod att hon faktiskt lever vidare på något sätt:

Idag är hennes dödsdag ett konstaterande att åren går. Vi tänder vi ett ljus och tar fram hennes bild som numera står i bokhyllan. Hon är med mig, även fast hon inte är det. Flummigt som sjuttsingen, men sådan är jag och det står jag för. Detta med att “känna av” de som inte rent kroppsligen finns med oss längre.

Mamma finns med mig i tanken. Det räcker numera långt.


Relaterat
33 år sedan (2014)
Mammas dödsdag (2013)