Det går inte att ta in, att 225 000-300 000 människor miste livet, och över 5 miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa efter det näst kraftigaste jordskalvet som uppmätts (9,0 på richterskalan) som inträffade den 26 december 2004.

Tsunamin 2004
Bild från 2004 från Thailand. Fria bilder från http://pixabay.com/sv/

Jordskalvet skapade en flodvåg som är svårt att föreställa sig. Tsunamin förstörde allt i sin väg och stora områden längs den sydostasiatiska kusten förstördes. Det går liksom inte att riktigt ta in hur kraftig detta var. Jag har ju tittat på videor på YouTube efteråt och det är ju som att se en film, en dålig och fruktansvärd film. Det är också ett sätt att förstå och någonstans kunna ta in detta hemska.

Sverige drabbades också av detta tack vare att Thailand är ett populärt semestermål. 543 dödsoffer och cirka 1500 skadades. Fortfarande är 15 av dem inte identifierade.

Både SVT och TV4 sände direkt på annandagens förmiddag och flera var vittnesmålen om hur fruktansvärt hårt detta slog mot människor. Hela familjer slogs ut och minnena av denna dag för tio år sedan kom väldigt nära.

Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbades hårdast. Idag hölls en ceremoni i Khao Lak som anordnades av svenska ambassaden i Thailand och Svenska kyrkan

Sverige har starka band till Thailand. Ungefär 30.000 svenskar bor där delar av året och hela 350 000 resor görs varje år. Det finns dessutom tre svenska skolor i Thailand.