Jag och A bodde i stan. Höll på att packa inför flytten ut till byn. Hon var höggravid med yngsta dottern. Det jag minns var hur vi i sovrummet på morgonen tittade storögt på nyheterna i morgonprogrammet som då hette Rapport Morgon.

Estonia 1994

Ju mer man fick veta, ju värre blev det. Estoniakatastrofen krävde 852 liv, vilket var väldigt svårt att ta in och är det fortfarande tycker jag. Många svenskar dog, närmare bestämt 501 stycken.

Många känner ju någon som dog och jag minns själv en skolkamrat som var lika gammal som mig, men som gick i en parallellklass. Vi hade ingen kontakt eller så, men jag vet vad hon hette och hur hon såg ut. Fick för mig sedan berättat att hon jobbade i baren och många gånger har jag tänkt på henne och hur hemskt det måste ha varit när detta inträffade.

Nyhetsmorgon TV4
Sara Hedrenius och Kent Härstedt intervjuas i TV4:s Nyhetsmorgon år 2012.

Femtioen svenskar klarade sig. En av de mest kända är ju Kent Härstedt. Han och Sara Hedrenius kamp för att överleva blev ju väldigt omskriven och är ett av de få lyckliga sluten på denna hemska katastrof.

Nu har det alltså gått 20 år. Såren består hos många efterlevande, mycket beroende på politikernas misstag där de först sa att de skulle bärga både vrak och kroppar, men sedan ändrade sig och tillsatte ett etiskt råd?!

För en del har såren fortfarande inte läkt, tack vare detta idiotiska handlandet av de som då bestämde. Givetvis så går mina tankar till de som är kvar, de som fick leva vidare och fortfarande lever med smärtan av att mista nära och kära.

Estonia – katastrofen vi aldrig glömmer