Missa inte Anja Kontor och “När livet vänder”

Vi matas av så mycket yta och program som bara fokuserar på materiella ting och i mitt tycke många gånger idiot-TV. Visst, ibland är det skönt att bara matas av sådant, men vi behöver också annat får att få påfyllelse i vårt inre.

Att gå ner i resonemanget, nudda vid existentiella saker verkar många gånger vara livsfarligt och någonting som få programmakare orkar med att satsa på. För hur många sådana program finns det egentligen?

Man kan ju beröra. På riktigt. Och det kan vara jävligt jobbigt. Jag vet det eftersom jag själv undvikit den åtta program långa serien När livet vänder.

Tills nu.

För där är det på riktigt. På djupet. Livet som det verkligen är. Jag förstod att det skulle bli jobbigt att titta på programserien, därav så har jag väntat. Det är sådan tur att SVT Play finns, för nu var jag redo.

Skärmdump från SVT

Programledaren Anja Kontor är ett verkligt proffs på det hon gör. Ensam i sitt slag, eller åtminstone en av få. Hon tar fram det fina i människan. Hon ger plats, går åt sidan och låter människorna det handlar om vara i centrum. En mycket ovanlig egenskap i dagens medievärld skulle jag vilja påstå. Programledare i allehanda program saluför ofta sig själva och tar plats på ett sätt som jag många gånger bara irriterar mig på. De glömmer bort sin roll helt enkelt.

Anja Kontor gör precis tvärtom. Man känner lång väg att hon är på riktigt och verkligen bryr sig om de hon intervjuar. Hon har en stor gåva i detta och jag hoppas verkligen att även SVT ser detta och ger henne ett eget intervjuprogram. Varför inte istället för Skavlan, som numera går på övertid om du frågar mig! Det tror jag skulle bli en stor succé.

När livet vänder består av möten med åtta personer där livet vänder på ett dramatiskt sätt. Det handlar om vägen tillbaka. Starka berättelser och precis som jag trodde så rann tårarna flera gånger. Jag väljer att inte gå in i detalj i denna post, men jag vill ändå berätta om hur berörd jag blev av serien och jag rekommenderar den starkt till dig som läser hos mig.

Vi behöver fler sådana här program!

SVT Play låter serien ligga uppe i 20 dagar till. Varför så kort tid? Passa på att låta dig bli berörd av någonting som är på riktigt. Våga, som jag tillslut gjorde att låta dig bli påverkad på djupet. För i all bedrövelse så ger människorna en själv kraft att orka vidare och jag fick i alla fall helt andra perspektiv på den kamp som jag för i detta jordeliv. Många starka och modiga själar berättar sin historia och det stärker, även om det ibland är outhärdliga ord man får till sig.

Missa inte Anja Kontor och När livet vänder!

Relaterat
När livet vänder – hemsidan
När livet vänder – SVT Play

När livet vänder – första säsongen

Tofflan om När livet vänder
Tofflan intervjuar Anja Kontor

Psykologisk salong från 2012 med Anja Kontor (youtube)
Zenzationella människor – Mer om Anja Kontor

2 svar till “Missa inte Anja Kontor och “När livet vänder””

  1. Tofflan: Självklart så länkar jag, du fick ju mig att bli än mer intresserad av serien. Anja Kontor är så bra i det hon gör… gillar henne jättemycket. Bort med Fredrik och in med Anja istället på lördagskvällarna!!

  2. Tack för länkningarna! Det här är riktigt bra TV som Anja Kontor gör. Och jag håller med dig: Skavlan går på övertid. En massa andra program också…

Kommentarsfunktionen är stängd.