Forsränningen har funnits sedan 1975 och det evenemanget lockar massor av folk.

Själv så hade jag bara hört talas om kvalborg och själva valborg – inget annat, men äldsta dottern sa till mig att numera firar en del hela veckan och allt heter någonting med borg på slutet. Tala om skillnad från när jag var ung, en gång på 80-talet! Visserligen har jag aldrig varit inne i studentvärlden och kanske är det skälet till att jag inte känner till allt firande.

Det är svårt att veta när de olika traditionerna startade. Det finns inte mycket på nätet gällande historien bakom allt firande. Men detta har jag fått fram i alla fall:

Forsfestivalen – är öppet för alla och pågår dagarna innan själva Valborg. Det händer mycket dessa dagar, men jag kan inte hitta vilket år detta började. Uppdaterat: Uppsala Universitet säger i ett svar till mig att festivalen började år 2004.

Festivalborg – samlingsnamn för aktiviteter under veckan. Nationer och studenter främst. Vet inte hur länge man kört med detta begrepp, hittar ingenting om det.

Skvalborg – är alltså fest två dagar innan Valborg. Inget organiserat vad jag kan se, utan bara fest. Vissa konserter och pubkvällar, men inget tradition någonstans vad jag kan hitta.

Kvalborg – det är någonting som funnits ett tag nu. Det är alltså party dagen före sista april och den första notisen jag hittar om detta är från 2008 i den lokala blaskan.

Valborg – har ju funnits länge (1800-talet) och den är ju vida känd, långt utanför Uppsalas gränser och då inte enbart i positiva ordalag. Staden förvandlas till rena Vilda Västern och tyvärr så klarar inte alla av att fira på detta viset. Jag har tappat lusten sedan några år att ens åka ner och titta på forsränningen (1975) och springet i backen (1950-talet), just för all fylla och allt stök.

Men jag vet också att det för många – och då speciellt yngre – är en stor partydag, HELA dagen! Champagnefrukost, sillunch, picknick i gröngräset, Carolinabacken med mösspåtagning och som sagt spring i backen EXAKT klockan 15.00, middag och sen fest på kvällen! Gunillaklockan ringer sedan 21.00 och det blir tal och sång.

Finalborg – för de som inte fått nog… (;-) Inte heller något organiserat vad jag kan se, men ytterligare en kväll eller dag för party som det verkar.

Har säkert missat något!? Men det är ju så mycket borg överallt.

Sen är det ju vanlig helg igen…

Själv så går jag och sonen till den lokala kasen på kvällen och kollar in elden. Vår lilla tradition, men för övrigt så är det som vilken dag som helst numera.

Glad borg oavsett vilken! (;-)