Facebook bildades i februari 2004. I min värld och runtomkring mig så är nätverket starkt och verkar behålla den ställningen. Att Facebook snart kommer att dö som visa forskare hävdar har jag svårt att ta till mig.

Facebook

Det beror dels på att det tar tid att bygga upp ett så omfattande nätverk där så många finns. Jag märker också att många äldre nu har börjat hitta dit och det tror jag är en styrka. De sägs att de unga är på väg att överge Facebook för Instagram och Twitter och där är jag mer osäker på hur det står till. Men att Facebook är på väg att dö?

Själv så har jag Facebook för att bevaka. Det är inte ofta som jag använder mig av dem som förstahands media. Med det menar jag att jag skriver en sak där och ingen annanstans. Det är sällsynt. Däremot så länkar jag ofta dig när jag bloggar eller hittar något intressant på andra ställen. Så det är inte min huvudsakliga anledning till att ha Facebook, utan det är att bevaka mina vänner och de få släktingar som jag har kontakt med. Bevaka kan ju låta konstigt, men ha koll på och följa i livet. Det är ju dessutom frivilligt från båda håll så att säga…

Det har hänt att jag har tagit bort vänner och även släktingar från min lista och det handlar enbart om inaktivitet i relationen. För jag har ganska få vänner på Facebook, och de jag vill vara vän med de vill jag faktiskt ska vara lite aktiva i vår relation. Envägskommunikation har jag fått nog av.

Facebook används också mer på jobbet. Det ser jag. Sen är det mer samhällsengagemang som kittas ihop av Facebook. Många artister använder sig också av nätverket för att visa att de finns. För många är Facebook en del av livet helt enkelt.

80% av användarna kommer att vara inaktiva inom tre år säger forskare i USA. Om 10 år så är det andra nätverk och plattformar som gäller.

Varje månad så kopplar 5 miljoner svenskar upp sig på Facebook och nästan 4 miljoner av dem är dagliga användare. 2 miljoner av dem använder mobilen. Tittar man ut över världen så är det 1,2 miljarder användare. En mobilanvändare kollar i SNITT sitt Facebookkonto 14 gånger om dagen.

Grundaren Mark Zuckerberg var 19 år när han skapade Facebook. I september 2013 så hade han skapat sig en förmögenhet på 122 miljarder kronor ca (US$19 billion) tack vare det sociala nätverket.

Facebook är förbjudet i tre länder just nu och det är i Iran, Syrien och Kina.