John F Kennedy
John F Kennedy 29 maj 1917 – 22 november 1963

Idag var det 50 år sedan som John F Kennedy mördades i Dallas. Det finns väl inget mord som är så omskrivet och där konspirationsteorierna är så många som just mordet på USA:s 35:e president.

För mig, som vanlig lekman och som dessutom inte var född 1963, så vet jag egentligen inte så mycket om vad John F Kennedy stod för rent politiskt. Mer allmänna tankar om att han var ganska liberal och ville de svarta väl. Mycket mer än så vet jag faktiskt inte och jag tror att frågar man människor som är än yngre än mig så känner många till ordet JFK som namnet på en flygplats mer än som namnet på en politiker.

Hans relation till Marilyn Monroe, hans omsusade hustru Jacqueline Kennedy Onassis och alla hans kvinnoaffärer är mer omtalade än den politik han stod för. Åtminstone för mig.

Hans tuffa morsa Rose Fitzgerald Kennedy som överlevde dem alla fascinerar mig också. Hon blev 104 år och verkade vilja vara med så länge det bara gick. Den så kallade förbannelse som låg över klanen har man ju också hört talas om.

Mordet på John F Kennedy skakade om en hel värld 1963. Lee Harvey Oswald som greps för mordet blev ju själv mördad två dagar senare av Jack Ruby och det spädde givetvis på konspirationsteorierna.

Trettio år efter mordet så gjordes en grundlig genomgång av materialet kring mordet av ett lag reportrar. De kom fram till att Warrenkommissionens resultat, trots en del misstag, nog var det mest troliga, det vill säga att Oswald var ensam gärningsman. [Warren Commission Report]

John F Kennedy blev 46 år gammal.