Omslag ARTPOP

Nu har hennes efterlängtade platta ARTPOP dykt upp på Spotify och då måste jag ju bara lyssna igenom de nya låtarna och ge mina omdömen.

Det är nu två år sedan Stefani Joanne Angelina Germanotta släppte nytt och då hette plattan Born this way.

Om den plattan så skrev jag bland annat:

Jag tycker hon har gått mot mer dansvänlighet i sina låtar. Mindre kantighet och mindre av den hårdhet jag kunde uppleva tidigare.

ARTPOP är inte lika direkt och lättillgängligt såsom förra plattan var. Den kräver lite mer av oss lyssnare och det är väldigt få låtar som fastnar direkt. Applause (som var första singeln) är nog den mest direkta och hittbaserade låten. ARTPOP är väldigt ojämn tycker jag där de riktigt bra låtarna blandas med rena bottennapp.

Men ger du dig inte utan lyssnar vidare så blir du belönad. För en del låtar fäster fint efter ett tag och jag måste säga att ordet modighet passar bra för ARTPOP. Lady Gaga vågar ta risker och vågar följa det hon tror på utan att ta hänsyn till vad dansgolven och hitlistorna vill. Det ska hon ha credd för.

Men ARTPOP är svårare att ta till sig i det stora hela, det är helt klart. Ligger inte på samma höga nivå som Born this way gjorde tycker jag, även om den del låtar växer ju mer jag lyssnar på dem. Men man får verkligen leta efter pärlorna och att jämföra den med hennes förra kanonalbum, det går liksom bara inte.

Mina omdömen, låt för låt:

Aura är bullrig och sticker iväg åt alla håll, dock med en fin refräng. Känns nästan som två låtar i en. Betyg: ***
Venus har ett stort problem och det är den konstiga refrängen. Den saggar liksom ihop och kommer ingenstans. Betyg: **
G.U.Y kommer inte riktigt igång, även om den blivit något bättre än när jag hörde den i början. Men lyftet saknas. Betyg: **

Sexxx Dreams är snuskerier på hög nivå. Saggigt även här och en refräng som är svår att hitta. Det bara maler på utan finess tycker jag. Inget för mig. Betyg: *
Jewels N’Drugs är plattans sämsta spår tycker jag. Tröttsam rap och kanske är jag för gammal, men jag tycker detta bara är irriterande att lyssna till. Pompös och skittråkig. Går bort direkt för mig. Betyg: –

MANiCure är en låt som växer. Den har hög energi, även om refrängen liksom är inbakad i alla intryck. Men en hög härlig nivå och bena får svårt att vara stilla. Betyg: ****
Do What U Want har jag gett många chanser, men den fäster inte hos mig. Vet inte riktigt vad hon vill med denna låt faktiskt. Känns som ett spår som blivit över och som hon ändå väljer att slänga in för att fylla på. Betyg: *

ARTPOP är mystiskt och har något ödesmättat över sig. Snygg och bekräftande på livets upp och nergångar. Snygg poplåt som sagt. Verserna riktigt bra. På väg mot en femma, men refrängen är lite för lätt eller hur jag ska säga. Men den växer på sig denna låt sanna mina ord. Betyg: ****
Swine har hög energi. Börjar bra men sedan blir den liksom bara desperat och konstig. Ganska förvirrande melodi. Svag refräng. Betyg: **

Donatella är ju smörerier på hög nivå. Tillägnad den 58-åriga modeskaparen i Italien som måste jubla över att ha fått en låt uppkallad efter sig. Själv är jag föga imponerad. Ganska medioker på alla sätt och vis. Lite hissvarning faktiskt. Betyg: **
Fashion! börjar med pianoklink och sen ska man må bra och se bra ut, hehe… nja, zzZzzzzzzz…. Betyg: *

Mary Jane Holland är en växande pärla! Introducing, ladies and gentlemen, Mary Jane Holland sjunger Gaga och jag lyssnar och försöker lära mig vem hon är! Begåvat och intressant tycker jag. Betyg: ****
Med Dope så levererar Gaga den viktigaste texten på hela plattan. Känsligt och ärligt menat vilket bara kan ge överbetyg. Betyg: ****

Gypsy är plattans bästa spår. Texten är högklassig och melodin sitter som en smäck. Måste ju bara bli en hit runtom i världen. Betyg: *****
Applause kom ju tidigare och är väl anpassad till dansgolven. Gillar speciellt den första versen där hon sätter ribban direkt. Riktigt bra refräng även om jag nu tröttnat en del på den efter en del lyssnande. Men visst ska den ha överbetyg. Betyg: ****

Bäst: Gypsy, MANiCure, ARTPOP, Mary Jane Holland
Sämst: Jewels N’Drugs

Snittbetyg: 2,6

Låtlista (skärmdump från Spotify):

Plattan håller inte samma höga kvalité som Born this way (snittbetyg 4), för den är väldigt ojämn som sagt.

Relaterat
Lady Gaga – Born this way (2011)
Recension Expressen
Recension Aftonbladet

ARTPOP på iTunes
ARTPOP på Spotify