hyland

Lennart Hyland föddes den 24 september 1919 och dog den 15 mars 1993. Riktigt vad han dog av kommer inte fram i den bok som jag nu läst om TV-legendens liv och det är lite symptomatiskt boken igenom. Hamnar man i koma av en höftledsoperation? Riktigt nära Hyland kommer vi inte och många saker liksom bara svävar förbi och frågetecknen blir istället för mindre bara större.

Författaren Lars Ragnar Forssberg är generös med citat och ord från Hylands offentliga karriär. Ur den aspekten så är boken utmärkt men Hyland – legenden och hans tid tycker jag ibland svävar bort för långt i sidohistorier och sådant som i alla fall jag inte är så intresserad av. Kanske är jag lite av en skvallergubbe, men det jag var mer nyfiken på var hans liv utanför de stora scenerna, det blir det liksom inte så mycket med i denna biografi.

Visst, hans alkoholmissbruk tas upp i omgångar, men det är ju någonting som vi redan vet. Kanske är det så enkelt att Lennart Hyland mer eller mindre var sitt jobb, sin karriär och inte så mycket mer än det?

För mig är boken ett tidsdokument över en svunnen tid. Lite väl långt från det boken ska handla om ibland, men det kanske ger en och annan en kompletterande bild när vännerna återkommer och berättar om deras relation till Hyland. Det är något som stör mig med den här boken, men jag har svårt att sätta fingret på vad det är. Författaren känns ibland lite väl pretentiös i orden och vissa stycken känns irrelevanta och ibland upprepandes.

Tror jag får köpa hustrun Tuss bok om sin man istället..

Relaterat
Recension Aftonbladet
Recension Sveriges Radio