Nu har han suttit på tronen i 40 år!

Carl Gustaf Folke Hubertus eller om ni så vill Carl XVI Gustaf tillträdde den 15 september 1973 efter sin farfar Gustaf VI Adolf. Han var då 27 år gammal.

Det har varit år av både ris och ros och nog har han varit ifrågasatt många gånger. Men han håller i, även om jag personligen idag inte skulle ha något emot om kronprinessan Victoria tog över. Hon är modernare i sitt sätt och faktiskt tror jag också mer omtyckt av svenska folket.

Visst, valspråket heter “För Sverige i tiden” men frågan är om han just är i 2010-talet, vår käre kung? Vresig och allmänt sur gentemot media, många blunders och framför allt kvinnoaffärerna under åren där hans reaktioner har allt att önska.

Han är idag 67 år och varför kan inte vanlig hederlig pension vara något för en kunglighet att också ta efter? För Sverige i tiden liksom, modern och lite vila skulle väl inte skada efter 40 år? Men jag ska inte bara vara negativ. Han har även haft sina ljusa stunder. Talet och agerandet vid tsunamikatastrofen 2004 skötte han mycket bra. Jag gillade också hur han tillsammans med sitt folk firade in det nya millennieskiftet.

Fast frågar ni mig så tycker jag 40 år vid tronen räcker gott och väl. Släpp fram Victoria nu…

SVT sänder både ikväll och i morgon program med anledning av 40 års-jubiléet.