070805_17

Regnbågsfärgerna och regnbågsflaggan är sedan 1978 den mest kända internationella symbolen för homosexuell solidaritet.

I juni 1978 skapade Gilbert Baker regnbågsflaggan. Baker och hans vän Harvey Milk ville skapa en positiv pridesymbol som kunde användas inför pridefirandet i San Francisco samma år.

Baker färgade tygremsor och sydde sedan det som skulle bli den första regnbågsflaggan för hand. Originalet hade åtta ränder och åtta färger: Rosa, rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Varje färg stod för något speciellt. Från början hade flaggan alltså åtta färger men två togs bort: indigo för harmoni och rosa för sexualitet. De togs främst bort av praktiska svårigheter, bland annat var rosa svårt att trycka och det var enklare med sex färger.

Färgernas betydelse: Röd – liv, orange – helande, gul – solen, grön – naturen, blå – konsten och lila – anden.

Budskapet som förmedlas genom flaggan är: mångfald!

Jag gillar prideparaden men i år så hoppar jag över den av olika anledningar. För mig är den ett uttryck för just mångfald och solidaritet och för att få älska den man vill. En glad tillställning där show och glitter tillhör tåget.

Årets prideparad avgår idag klockan 13.00 från Humlegården. Mer information här!

Missa inte heller Sakine Madons klarsynta krönika Stolt parad med en intolerans svans.