Idag är det Nelson Mandela International Day. Dagen infördes 2008 då Mandela fyllde 90 år och är en dag tillägnad hans livsverk och de ideella organisationer som han brinner för. [Se hemsida]

Foto: AP Photo/Peter Morey)
Bill Clinton besökte igår Nelson Mandela för att gratulera honom när han nu byter siffror till 94.

Idag fyller Nelson Mandela 94 år! Jag bugar och bockar för denna fantastiska själ. [CBS reportage]

Han är en av få som verkligen fört mänskligheten framåt av de ledare på toppnivå som vi sett de senaste åren utan ens uns av egen vinning. Exemplen på det motsatta där makt och egofixering dominerar är tyvärr alltför vanligt, men Mandela är en stort brytande ljus i detta. Han förde sitt land framåt och har hela tiden haft ljuset och hoppet som ledstjärna under de 67 år som han kämpat just för det han tror på. Han är en stor människa!

Mandela Day är en dag av reflektion och en möjlighet för oss människor att ta efter Mandelas sätt för att förändra världen till en bättre plats för oss alla att leva på. Ett litet steg i taget, precis såsom Nelson Mandela gjorde under sin aktiva karriär som världspolitiker.

Nu har han dragit sig undan och träffar inte längre media och journalister. Han hänger dock med fortfarande genom att läsa dagstidningar.