När man är ung så ser man ofta saker och ting i svart eller vitt. Man har väldigt klara åsikter om saker och ting och kompromisserna är långt borta. Ju äldre man blir och ju mer livserfarenhet man får så brukar de flesta vandra just mot kompromisser och gråa val. Svart eller vitt = grått

Det klassiska exemplet är ju Israel – Palestina. Där är det så polariserat och världsbilderna är så totalt olika beroende på vem man pratar med. Vem talar man egentligen till när man trummar på om samma saker om och om igen? Till de redan frälsta? De är liksom inte ens fel att två träter. Hittade en bloggpost med namnet Det där om generaliseringar och konsekvens… som står ganska nära vad jag själv tycker i frågan. Det typiska är att i kommentarerna efter så dyker det direkt upp polariserade åsikter från människor som inte ens vill försöka. Dessa generaliseringar och svart-vita tänkandet hela tiden kommer aldrig att lösa frågan.

Även om många inte kan eller vill se det, så är den enda lösningen samarbete och kompromisser. Allt annat är utopi och det visar väl historien om inte annat.

Foto: Fredrik Hjerling

Sen har vi detta med synen på Sverigedemokraterna. Sakine Madon slog huvudet på spiken när hon intervjuade miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin (bilden) om detta parti och dess medlemmar. Fridolin säger bland annat:

Jag skulle aldrig samarbeta med SD, men det betyder inte att jag inte respekterar Sverigedemokrater som människor. Risken med att inte skilja på åsikterna och människorna, och aldrig möts och pratar, är att vi får ett väldigt uppdelat land. Det gäller många dimensioner, uppdelningen är farlig.

Att bara förskjuta, förlöjliga och inte ens prata med de som tycker annorlunda än vad man själv gör, det är kontraproduktivt. Det skapar polarisering, svart eller vitt, vilket i förlängningen inte gynnar någon. Många tycks ju tro att slutar man bara att prata eller ignorerar totalt, så försvinner de åsikterna eller tankarna. Totalt naivt och enligt mig helt fel väg att gå.

Grått är kanske tråkigt och intetsägande och till och med fegt enligt vissa, men vad är alternativet? Svart-vitt har aldrig fungerat i en förlängning utan ger enbart korta vinster. På sikt så förlorar alla på att man inte kan komma överens eller åtminstone hitta en kompromiss.

Och det är väl därför vår värld ser ut som den gör på många ställen. Ständiga krig och ständiga konflikter som utarmar livskvalité och människors möjlighet att leva ett vardagligt liv. Någon måste ta första steget, men ingen vågar eftersom rädslan styr allt som oftast.