tandlakarskrack En intressant artikel i DN om metoder att mildra tandläkarskräcken fångar mitt intresse. Detta givetvis beroende på att jag igår låg hos “käftis” i 1 1/2 timme för att opereras i käken.

Hälften av alla är rädda för tandläkaren och cirka 5% är så rädda att de låter bli eller vill bli sövda vid ett besök. Blev lite förvånad i helgen när jag var hos min kompis som då berättade om sin stora skräck för tandläkaren och att hon blev sövd senast för att ta ur en tand. Sen vet jag många som är skraja och låter bli att gå överhuvudtaget. Så 5% låter lite tycker jag.

Forskare vid Sahlgrenska akademinGöteborgs universitet har undersökt vilka strategier människor har när de går till tandläkaren. Intressanta slutsatser som handlar om självdistraktion (tänker på annat helt enkelt), ren viljestyrka att “stå ut” trots rädslan, distansering (tänker på annan smärta), bön och optimism om hur det kommer att kännas när det är över.

Mitt eget alternativ fanns inte med, eller så finns det i flera av strategierna. Jag “gav upp” och tänkte att gör vad ni vill med mig bara smärtan försvinner. Jag var liksom redo på allt. Det var en skön känsla faktiskt att bara låta det som sker ske. För då innan hade jag så ont att de fick göra vad de ville med min käke. Fast nu när jag efteråt känner den smärta som blev istället (men som kommer att försvinna), så förstod jag nog inte riktigt hur jävla ont det gör att såga i tandköttet, få upp tvinnade rötter som kändes mil ner och sen sys ihop med flera stygn. Då när jag låg där så var det bara så skönt att bli av med tanden. Fast som sagt, det går över och det skulle det inte göra om jag inte hade gjort denna käkoperation. Tänker ju också på London… vill vara smärtfri då.

Att vara optimist är tydligen det bästa för att klara tandläkarskräcken enligt undersökningen. Katastroftänkande som varit min melodi genom åren är klart sämst, men det kan väl vem som helst räkna ut? Tänker man att det går åt helvete, då gör det ju så… tell me!

Humor är någonting som många nämner i undersökningen. Att bryta spärrar, tappa stress och få en god stämning i skräckstolen. Humor är bra, det försöker jag själv med emellanåt. Fast inte ens jag skrattar åt mina tafatta försök…hahaha!

Resultaten är inte överraskande men ändå intressanta att ta del av. Vad har du för strategier när du går till tandläkaren?