Terry Evans skänker tröst

Per Edman från Vetenskap & Folkbildning skriver att Terry Evans är en bedragare.

Terry Evans är för er som inte vet, ett känd medium som har varit med i TV en del, bland annat i Det okända. Han har jobbat länge som medium och ofta när han har seanser så är det fullt. Folk tar sig dit frivilligt och betalar frivilligt för att se och höra honom ta kontakt med de som gått över till Andra sidan.

Edman skriver bland annat:

Terry Evans

För att peka i publiken och ropa efter Sveriges 10 vanligaste förnamn tjänar Evans 60 000 kr per kväll. Att ta betalt för något man inte kan leverera skulle i nästan alla andra fall kallas för bedrägeri.

Vad vet Edman om det? Vad som “levererats” och inte “levererats”? Sen kan man ju om man använder sig av hans sätt att lägga fram det även vända på steken. Just för att det finns så många med just det förnamnet så är det väl inte så konstigt att Evans får fram det ibland?! Skulle folk som går på hans seanser känna att det är bedrägeri de råkat ut för så hoppas jag att de anmäler honom, men det verkar inte ske så ofta. Varför, Edman?

Sen blir hans argumentation larvig tycker jag och det visar att han inte alls vet vad han talar om:

Han har inte frågat Amelia Earhart var hon kraschade. Han har inte frågat Judas hur han dog. Han har inte frågat Lee Harvey Oswald hur han satte skottet som dödade JFK… eller vem som beordrade honom. Eller också tiger de döda om allt utom borttappade halsdukar och tröstande ord som till intet förpliktigar.

Bara för att man tar kontakt med människor på Andra sidan, så är det väl inte alls säkert att man just får tag i de andar som vet de svar som Edman efterlyser. Det är ju löjligt att tro, att bara för att man är medium så har man svar på allt. Det är ju inte alls så, utan ibland är det väldigt svårt att få kontakt med vissa andar. Jag tycker Edman är oförskämd mot alla de som finner tröstande ord i det Evans förmedlar. För även om det inte når upp till den sanningshalt som Edman kräver, så kanske det räcker för de som behöver tröst och som kommer dit!

Detta så kallade 1 miljon dollars test som Edman hänvisar till har jag inte studerat ingående. Men jag kan tänka mig att kriterierna är väldigt högt ställda för att någon överhuvudtaget ska klara av det. Fast egentligen så handlar det inte om att få bevis som duger för de som inte tror eller de som vet att allt är båg. För de kommer aldrig att ändra sig och det är Per Edmans text ett bevis för, eller vad säger ni om hans ödmjuka avslutning angående Evans och testet:

Kan ni föreställa er? Ett liv efter döden, helt säkert. Vetenskapligt visat med oberoende granskning … och 1 miljon dollar. Om man inte lockas av att utforska det okända och utveckla mänskligheten så kanske pengarna lockar istället.

Tyvärr kommer det inte att hända. Eftersom Terry Evans är en bedragare

Det vet ju Per Edman. Att Terry Evans är en bedragare. Så vad finns det då mer att tillägga än att Terry Evans fortsätter att dra människor på sina seanser, att det finns en grupp på Facebook som heter Terry Evans Vänner med 5 497 medlemmar (i skrivande stund) och att han vad jag vet inte ännu blivit stämd för bedrägeri av någon som känner sig lika säker som Edman är att ALLT bara är bluff.

Terry Evans skriver själv på Facebooksidan följande om Aftonbladets artikel:

Som ni alla vet, så publicerades en mycket negativ artikel på Aftonbladets hemsida igår. Den kommer från en inställning som jag inte anser vara tillräckligt öppen för en känslomässigt intelligent dialog. Till alla mina elever och genuina vänner på denna sida, så kan jag bara förmedla mina känslor. Jag har tänkt stå på mig och fortsätta tro på det jag gör och vad än kritiker säger om mig, så har jag tänkt fortsätta med mitt arbete, som lärare och medium. Till dem av er som jag har varit och är lärare för, kom ihåg vad jag alltid har sagt till er: när ni möts av rädsla så ska ni inte fly. Stå på er och följ er övertygelse. Det är er verkliga kraft.
Best wishes, Terry Evans

De som tror sig veta, de vet ingenting. De som har ett öppet sinne och accepterar att inte allt går att förklara, de vet mer. Att se döda men ändå inte tro på ett liv efter döden är ju en variant som jag stött på. Då måste man vara bra förvirrad som levande själ på denna jord. Att å ena sidan vara bergsäker och å andra sidan berätta om sina syner…

Terry Evans skänker tröst och får människor att orka vidare, det är min övertygelse. Sen om allt inte går att verifiera eller säkra, vad spelar det egentligen för roll. Det handlar ju om vad JAG tror, jag som betalar och jag som går dit. De som skriker bedragare, snackar om bedrägeri och säkert inte ens gått på en seans, vilket trovärdighet besitter de egentligen?

Relaterat:
Nina Drakfors – Terry Evans och det andliga livet
Humanistbloggen – Aftonbladet kartlägger påstådda mediet Terry Evans
Daniel Karlssons blogg – Tack Aftonbladet för en skeptisk artikel
Mitt snurriga jag – Varför jagar man Terry Evans?
cerberos – Vad är verklighet?

Läs även andra bloggares åsikter om Terry Evans, Per Edman, Vetenskap & Folkbildning, medium, Andra sidan, intressant?

12 svar till “Terry Evans skänker tröst”

 1. Hej igen Nej det är ingen bra sittning Men sen om du tittar och lyssnar lite på olika avsnitt med Terry så ser man hur han gör Han är mycket duktig på det + att han har karisma och sin engelska Jag tror dock inte andarna om dom nu kunde prata med oss bara skulle ta upp så simpla saker som det alltid förmedlas av medier Gott nytt Jul!

 2. Gesus: Kan bara hålla med dig. Att se denna sittning och se dina kommentarer emellan visar att just här har han noll koll på just dessa andar. Men att avfärda allt som buffel och båg, det är jag inte beredd att göra.

 3. PT: Jag vet inte om du läste posten ordentligt? För det är ju precis tvärtom! Jag kritiserar ju Edman.

  Ron Obvious: Alla blir saliga på sin tro.

 4. Men… sitter ni alltså, på fullt allvar, och diskuterar huruvida en underhållare kan prata med döda eller inte? Så… fascinerande är kanske inte det rätta ordet för att beskriva hur det får mig att känna, men det får duga för nu.

 5. Men snälla du… På vilket sätt skulle det Per Edman påstår vara värt att citera okritiskt? Per Edman är en opportunistisk vindflöjel. Han har politiska pretentioner inom Södermalms avdelning av Folkpartiet och har ingen som vetenskaplig utbildning att tala om (han har kallat sig ”datalog” när han egentligen bara är datortekniker), och enda anledningen till att han hamnat i VoFs styrelse är att han varit personlig vän med andra i styrelsen. Han har ett visst grepp om retorik, men när det kommer till kunskaper och allmänbildning står han sig slätt.

  Per Edman är den sämsta källa du kan hänvisa till, för att ”bevisa” att Terry Evans är en skojare.

 6. Jerry: Jag skulle tro att Amelia Earhart är rätt sugen på att berätta för världens kvinnor om vad som gick snett på hennes överflygning av Atlanten också, men hon behöver ju inte kontakta just Evans.

  Testet, alltså protokollet för hur testet går till, är alltså något man kommer överens om tillsammans. Ingen vill utföra ett test de inte håller med om, och ingen vill testa någon som inte kommer att hålla med om resultatet efteråt. Därför väljer man att göra såhär.

  Visst är det sant att vi ser på andar på två olika sätt. För mig hade Amelia Earhart en av de starkaste andar som någonsin har funnit. Att hon inte skulle kunna ta sig igenom till Evans låter helt otroligt. Om det nu inte är Evans som väljer, varför är det ändå bara folk som har en relation till de närvarande som dyker upp? Det känns som att hundra miljontals människor skulle vilja ta sig igenom även om de inte hade sina släktingar just i den lokalen, bara för att få lämna sitt budskap. Tänk på hur många mammor som inte kommer fram, ens för att skicka vidare ett meddelande, för att det ”bara råkar hända sig så” att helt rätt personer dyker upp, utan att Evans har med det att göra.

 7. Per Edman: Jo, för att de andarna vill träffa sina nära anhöriga och har tagit sig dit. Svårare än så är det inte.
  Vad bra att du berättar om testet. Om det är utformat på det viset så vore det ju en möjlighet för Evans att visa det han kan.
  Sen tänker du inte såsom jag har uppfattat detta när du skriver om att ”pricka in ett dussin släktingar till ett par hundra samlade besökare under en enda kväll, utifrån alla världens många miljarder döda”. Jag tror inte att det funkar på det viset. De andar som vill och som är starka tar sig ”igenom” till Evans och det är detta som han förmedlar. Det är inte Evans som väljer vilka som kommer så att säga.
  Att jag är öppen just för detta beror på att jag träffade min mamma efter det att hon dött. Jag kände så i alla fall och det är min sanning och min syster var med om exakt samma sak under samma vecka, trots att vi var långtifrån varandra. Det fick mig att faktiskt tro på något mer än det vi kan se och ta på… det jag egentligen vill få fram att vi är olika och vi blir saliga på vår egen tro så att säga.

  Jontas: Men jag trodde du brydde dig? Har du helt tacklat av när det gäller detta?

  Ann Helena: Jag varken gillar eller ogillar Evans utan vill peka på att vi ser på detta olika. Evans ger människor tröst och sen om det går att ”bevisa” vetenskapligt eller inte är inte relevant. Jag ska kolla in vad du skrev.

 8. Om Evans inte kan styra vilka andar han får kontakt med av alla de miljarder människor som någonsin har dött, hur kommer det sig då att han lyckas pricka in flera stycken anhöriga till de som befinner sig i lokalen varje gång han framför sin show?

  Kriterierna för testet kommer man överens om tillsammans, kommitté och den som skall testas, som vi skrev i vårt inlägg. Vi länkande dessutom till sidan om testet, men den sidan är på engelska. Med ”komma överens” menas att man frågar Evans vad han tror sig kunna göra. Om han säger tala med döda frågar man om han skulle kunna, till exempel, tala med en specifik död person och få dem att berätta något som vi inte känner till idag, men som kan bekräftas, som var deras flygplan kraschade.

  Om Evans går med på detta, är det vad man testar. Om Evans istället föreslår ett annat test, säg att identifiera rätt vigselring som tillhör en änka eller änkeman, så kan kommittén välja att gå med på det istället. Om man inte kommer överens blir det inget test. Men det finns alltså inget specifikt kriterium man måste leva upp till – man kommer fram till kriterierna tillsammans och sedan skall man uppnå dem.

  Poängen är att testet skall visa något som vore oförklarligt med dagens vetenskap. Om Evans säger sig kunna gissa rätt på 5 av 10 singlade slantar så är det inte övernaturligt. Men om han säger sig kunna pricka in ett dussin släktingar till ett par hundra samlade besökare under en enda kväll, utifrån alla världens många miljarder döda, då kan vi ha funnit tecken på övernaturligheter. Det hela är mycket spännande, jag rekommenderar lite läsning på sajten http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

  Tack för uppmärksamheten och välkommen åter till vår sida när som helst.

 9. GP hade också en bedrägeriartikel för ett par år sedan gällande Terry. Cold reader. Min inställningar är att jag inte bryr mig, för i vilket fall som helst är det underhållning för mig som betraktare.

Kommentarsfunktionen är stängd.