Pride ska vara öppet

stockholmpride_logga Med rubriken Gratis Pride kan bli ett zoo för hbt skriver bloggaren Micke Kazarnowicz en del saker som jag reagerar på.

Jag förstår faktiskt inte problemet med den öppenhet som festivalen nu visar upp. Jag anser att han har direkt fel när han skriver:

När andelen heteropersoner blir för hög jämfört med hbt-personer upphör frizonen att existera – hur välvilligt inställda heteropersonerna än är.

I min värld så handlar det inte om läggning utan om en acceptans och det tror jag att man kan ha oavsett vem man är och vilken läggning man har. Resonemanget som Kazarnowicz för blir ju rentav kontraproduktivt. För var det inte hit gayvärlden ville komma? Att vara en del av samhället och dela upplevelser med alla andra? Att ens tänka tanken att stänga in sig igen med markeringar att man är en av de där som är på Pride och har tillgång till området, det anser jag att gå tillbaka till något som inte gagnar homo- och bisexuella.

prideflagga Pride ska vara öppet. Så öppet som det bara går. Nu har jag inte varit på Pride i år och vet inte riktigt hur det har fungerat rent praktiskt med årets upplägg. Men jag har inte läst ännu om bråk och negativa saker, så det verkar ju vara en succé. En frizon även om man inte sätter upp murar, eller? Det måste ju vara bättre att vara öppen och välkomnande än tvärtom oavsett vad det handlar om?

Kazarnowicz fortsätter:

Men Pride är inte till för heteropersoner. Pride handlar inte om att visa­ hur vanliga och normala bögar, flator, bin och transpersoner är, och att vi därför förtjänar tolerans. Tolerans som är villkorad med ”så länge du beter dig som vi vill” är inte mycket till tolerans.

Här gör Kazarnowicz till talesperson för alla heteros anser jag. Vad vet han vad de som kommer till Pride tycker och anser? Detta är ju hans egna slutsatser och tankar och inte något jag tror representerar en stor del av den heterosexuella majoriteten som besöker Pride. Många är säkert nyfikna och tar sig dit för att titta och jag tror istället att det kan öka acceptansen när de ser att de allra flesta är som de själva. Är det något fel med att vara så kallad vanlig och normal även som bög eller flata?

Min inställning är helt klar och det är att Pride ska vara öppet för ALLA. Det gagnar utvecklingen för toleransen för HBTQ i Sverige. Skulle Pride nu bestämma sig för att gå tillbaka till stängda ytor och dyra inträden så anser jag att det är ett steg tillbaka. Sen kan Kazarnowicz kalla det vattenfestival, heterofestival eller vad han vill. Människor ska samlas och vara tillsammans, oavsett läggning och i det är Stockholm Pride nu på rätt väg.

Sen får väl de som anser att det blir urvattnat och negativt starta något eget. Där de stänger dörren för de som inte platsar eller som Menlo Park uttrycker det i en kommentar efter debattartikeln:

Allt för många heterobesökare kan förstöra “frizonen" Intressant att de homosexuella som strävat efter jämlikhet nu vill diskriminera. Men det var väl inte förvånande. De är lika toleranta som alla andra.

Uppdaterat:
Precis när jag skickade upp denna post så svarar Stockholm Pride på Kazarnowicz debattinlägg:
Stockholm Pride måste fortsätta att förändras

Rent spontant så tycker jag att svaret var bra från ledningen.

Läs även andra bloggares åsikter om Stockholm Pride, pridefestivalen, tolerans, frizon, hbt, intressant?

9 svar till “Pride ska vara öppet”

 1. Gunilla: Tack för länken. Jag delar helt enkelt inte din uppfattning. Jag är för öppenhet och att HBT-gruppen integreras med alla andra. Att gå tillbaka till ”buren” tilltalar mig inte.

 2. Tofflan: Du var ju på plats så dina ord väger tungt. Den tanke som kommer upp i min skalle är ju hur de sköter detta på andra ställen där det är fritt inträde? För som jag ändå tycker, att gå tillbaka till entré och begränsningar, det tilltalar inte mig. Blir spännande att se vad som händer 2012.

  Gunilla: Men är det inte så att många inom HBT vill vara i centrum och vara accepterade bland heteros? Att då återigen lägga det ”lite avsides” det är ju att backa anser jag. Det är ju jättetråkigt att en del blev utpekade och att många hade svårt att komma in. Kanske kan man vara än mer tydliga innan vad denna festival handlar om och att det faktiskt är för HBT-folket.

 3. Jag har varit på fyra pride, och var väldigt nyfiken på hur arrangemanget skulle bli. Med facit i hand, jag tycker dom skall gå tillbaka till att lägga priden lite mer avsides, då har man tagit sig dit av en anledning, och ta gärna en avgift, behöver kanske inte vara lika dyrt som förr, MEN, har man bokat hotell, kanske rest från Luleå så vill man väl veta att man kommer in… vi såg o hörde fler sällskap som gjorde sig roliga över speciellt transor… tittande o pekande och skrattande, nej tack, nått zoo behövs inte. Jag har inga problem att heterofolk som vill komma, kommer, men då kan det vara som det varit förrut

 4. Det som var trist med att ”alla” kunde gå in i Pride Park var att många kom dit utan att ha nån aning om var de hamnat. Sen när de insåg det haglade spydiga kommentarer mot transor, ffa. Men somliga bet tillbaka rejält! Den fria entrén och öppenheten i parken vet jag också kändes hindrande för dem som kom från byhålor. Men nån gång måste man våga…

  Det fanns en rädsla att parken inte skulle kunna ta emot så många besökare som ville komma in. Redan på tåget in till schlagerkvällen på torsdagen varnades vi från två skilda håll att det hade blivit fullt. Men vi kom in! Det visade sig att parken var full, 14 000 pers, ett tag och att man fått göra ett tillfälligt inträdesstopp.

 5. Walentine: Jag tror att Pride alltid kommer att behövas i någon form. Tänker på de som bor på mindre orter och ser Pride som ett andningshål och inspiration att själva komma ut. Delvis så kan jag hålla med dig om att det är fel saker som det fokuseras på, men det är knappast Stockholm Prides fel, utan media som gillar att visa upp den bilden. Läser man programmet så ser man att det är mycket allvarliga och bra punkter med under veckan.

  Gunnel: Jag blandar in öppet eftersom det är just detta Pride handlar om. Tidigare år har det varit dyr entré som gjort att bara de som haft gott ställt kunnat ta sig in oavsett sexuell läggning. Vi får väl se vad utvärderingen ger, men att gå tillbaka till mer slutenhet och högre priser, det tror jag inte på.

 6. Det blir ju ganska komiskt när man tänker på att Pride mer i år än någonsin verkar få kritik både här och där för att man inte är öppet. Ungdomar kommer inte in och hålls utanför och man har totalt misslyckats med att göra Pride handikappsvänlig. Det känns mer som att ledningen för Pridefestivalen vill göra om allt till en fjollig vattenfestival och festivalens syften dränks alltmer i annat än just det som Pride en gång stod för. Idag är det ingenting annat än ett jippo som drar in stora pengar till kommunen.

  Kanske är det helt enkelt så att Pridefestivaler inte behövs längre? Kanske är det så att dom överlevt sig själva och nu behöver göras om?
  Att sedan ledningen skriver i sitt svar att Stockholm Pride alltid varit en rörelse med djup förankring i hbtq-communityt är ingenting annat än en ren lögn. Jag anser mig tillhöra HBT-världen och det finns väldigt väldigt lite som jag känner igen mig på när det gällen den världen som deras Pride vill visa upp.

  Jag är löjligt trött på poliser i stringtrosor, inbjudna porrstjärnor, Mr-gays i tajta underkläder och sån smörja rent ut sagt. Folk har inte dött i kampen för allas lika rätt till kärlek för att sånt trams ska bli det som folk kommer ihåg, och det är just det som folk kommer ihåg.

 7. Jag vet inte varför du blandar in ÖPPET. Debattören skriver GRATIS. Pride har alltid varit öppet för alla, skillnaden nu är att det är gratis, vilket öppnar dörrarna även för de som är klart negativa till gaykulturen och stänger dörrarna för de homosexuella som av olika anledningar inte kan vara ÖPPNA.

Kommentarsfunktionen är stängd.