stockholmpride_logga Med rubriken Gratis Pride kan bli ett zoo för hbt skriver bloggaren Micke Kazarnowicz en del saker som jag reagerar på.

Jag förstår faktiskt inte problemet med den öppenhet som festivalen nu visar upp. Jag anser att han har direkt fel när han skriver:

När andelen heteropersoner blir för hög jämfört med hbt-personer upphör frizonen att existera – hur välvilligt inställda heteropersonerna än är.

I min värld så handlar det inte om läggning utan om en acceptans och det tror jag att man kan ha oavsett vem man är och vilken läggning man har. Resonemanget som Kazarnowicz för blir ju rentav kontraproduktivt. För var det inte hit gayvärlden ville komma? Att vara en del av samhället och dela upplevelser med alla andra? Att ens tänka tanken att stänga in sig igen med markeringar att man är en av de där som är på Pride och har tillgång till området, det anser jag att gå tillbaka till något som inte gagnar homo- och bisexuella.

prideflagga Pride ska vara öppet. Så öppet som det bara går. Nu har jag inte varit på Pride i år och vet inte riktigt hur det har fungerat rent praktiskt med årets upplägg. Men jag har inte läst ännu om bråk och negativa saker, så det verkar ju vara en succé. En frizon även om man inte sätter upp murar, eller? Det måste ju vara bättre att vara öppen och välkomnande än tvärtom oavsett vad det handlar om?

Kazarnowicz fortsätter:

Men Pride är inte till för heteropersoner. Pride handlar inte om att visa­ hur vanliga och normala bögar, flator, bin och transpersoner är, och att vi därför förtjänar tolerans. Tolerans som är villkorad med ”så länge du beter dig som vi vill” är inte mycket till tolerans.

Här gör Kazarnowicz till talesperson för alla heteros anser jag. Vad vet han vad de som kommer till Pride tycker och anser? Detta är ju hans egna slutsatser och tankar och inte något jag tror representerar en stor del av den heterosexuella majoriteten som besöker Pride. Många är säkert nyfikna och tar sig dit för att titta och jag tror istället att det kan öka acceptansen när de ser att de allra flesta är som de själva. Är det något fel med att vara så kallad vanlig och normal även som bög eller flata?

Min inställning är helt klar och det är att Pride ska vara öppet för ALLA. Det gagnar utvecklingen för toleransen för HBTQ i Sverige. Skulle Pride nu bestämma sig för att gå tillbaka till stängda ytor och dyra inträden så anser jag att det är ett steg tillbaka. Sen kan Kazarnowicz kalla det vattenfestival, heterofestival eller vad han vill. Människor ska samlas och vara tillsammans, oavsett läggning och i det är Stockholm Pride nu på rätt väg.

Sen får väl de som anser att det blir urvattnat och negativt starta något eget. Där de stänger dörren för de som inte platsar eller som Menlo Park uttrycker det i en kommentar efter debattartikeln:

Allt för många heterobesökare kan förstöra “frizonen" Intressant att de homosexuella som strävat efter jämlikhet nu vill diskriminera. Men det var väl inte förvånande. De är lika toleranta som alla andra.

Uppdaterat:
Precis när jag skickade upp denna post så svarar Stockholm Pride på Kazarnowicz debattinlägg:
Stockholm Pride måste fortsätta att förändras

Rent spontant så tycker jag att svaret var bra från ledningen.

Läs även andra bloggares åsikter om Stockholm Pride, pridefestivalen, tolerans, frizon, hbt, intressant?