En kolumn av Anna Laestadius Larsson förvånar mig faktiskt en del. Jag visste givetvis att det förekom våldtäkter och förnedrande behandling även när det handlar om män i krig, men att siffran var så hög det hade jag ingen aning om.

En rapport från 2010 säger att 22% av männen och 30% av kvinnorna i östra Kongo är drabbade av sexuellt våld relaterat till kriget. En annan studie berättar att 21% av de män som behandlas vid ett tortyrcentrum i Sri Lanka utsatts för sexuella övergrepp under fångenskap. Än värre är siffrorna från Sarajevo där hela 80% av männen i ett av koncentrationslägren berättar att de blivit våldtagna.

Sexuellt våld mot män används i många krig. Laestadius Larsson berättar om ett fall i Kongo där en kille blev våldtagen gång på gång, natt efter natt vilket har givit honom kroniska besvär. Efter 2 år så blöder han fortfarande när han går. Nu berättar han om helvetet.

Det hemska våldet mot kvinnor talas det om och där försöker man åtminstone göra något, men när det handlar om män så är det tyst. Det är för skamligt och Laestadius Larsson räknar upp vidrigheter som är så hemska att jag har svårt att skriva om allt som stoppas upp och könsdelar som grillas. Män som tvingas ge oralsex till massor av soldater osv osv.

Efteråt så tiger de för skammen och för att män inte ska vara sårbara, det är ju så det ska vara. För detta talar man inte om och då speciellt inte i Kongo. Sårbara män finns det ingen plats för och det händer till och med att fruar lämnar sina män om de yppar någonting om vad de varit med om.

Ändå så finns det BARA hjälpprogram för kvinnor inom FN och de flesta människorättsorganisationerna runtom i världen. Laestadius Larsson skriver:

Det är som om vi inte förmår att se bakom våra stereotypa uppfattningar om kön, där kvinnor är offer och män förövare. Inte vill ta in att sexuellt våld är en medveten krigsstrategi mot kvinnor, barn och MÄN.

De våldtagna männen finns inte i krig. De tiger still och lider i det tysta.