Måste spriten också köras hem?

Detta skepp minns jag väl...

Känslomässigt och med hjärtat så känns förslaget från folkpartisten Carl B Hamilton om att få alkohol hemkört till dörren helt fel. Det beror garanterat på ärren från förr. Minnena av “Raffe” som kom hem på helgerna när bolaget var stängt. Farsan fick betala mycket för dessa droppar och vi visste då att dagen var förstörd och att dagen skulle bli ett enda stor kaos. Jag hatade och hatar fortfarande detta skepp som pryder Explorer Vodka.

Jag ser mig som liberal och att människor själva i stor utsträckning det går tar ansvar för sina beslut. Rent intellektuellt så följer detta förslag den linjen, men det finns någonting inom mig som säger att måste vi göra det så lätt för de som verkligen har problem med spriten, så att de bara behöver klicka lite på nätet för att få hem giftet? Kan inte de som klarar av drickandet ta sig till bolaget för egen maskin?

Principen är väl ok, men jag känner med hela hjärtat NEJ! Jag ser barnen framför mig som öppnar dörren när föräldrarna med alkoholproblem ännu enklare får tillgång till spriten. Barnen får inte ens frid en söndag. Så ser jag på det. Trots att jag ser mig som liberalt sinnad.

Läs även andra bloggares åsikter om alkohol, sprit, Explorer Vodka, Carl B Hamilton, liberal, folkpartiet, politik, intressant?

7 svar till “Måste spriten också köras hem?”

 1. Nej, staten ska inte legitimera det. Staten borde enligt mig sluta bedriva företag och lämna alkoholen till privata affärsidkare.

 2. Åsa: Men måste vi förenkla det ytterligare? Varför måste staten legitimera detta? En som är på gränsen till alkoholism eller precis blivit det kommer ju med detta förslag kunna att planera än mer. Det gillar jag inte.

 3. Om många högstdieelever har ett antal telefonnummer att få levererat dit de vill , borde väl missbrukre också kunna ha det? Med lite koll ska det även gå att beställa alkohol i flera jourbutiker, restauranger/barer också. Fördelen med leveransen är de som har svårt att bära själva.

  Jag är också liberal och avskyr pekpinnar till vuxna. Det jag tror är värre för vanedrickaren ”halvalkohlisten” är att de alkoholfria zonerna blir färre och förre. Alkohol ingår överallt.

 4. Jontas: Det är ju tillgängligheten som är avgörande för en alkoholist. Jag kan ju bara tala för vad jag känner och det är att detta förslag inte tilltalar mig. Sen är jag för gårdsbutiker, försäljning i livsmedelsbutiker och öppet när det passar handlaren. Men att köra hem till dörren, det gillar jag inte riktigt. Det måste krävas en aktiv handling för att få en flaska anser jag. Du resonerar klokt och jag kan verkligen skriva under på din sista mening. Den gäller mig i allra högsta grad,.

 5. För min del tycker jag att detta verkar vara ett storstadsproblem. Rättelse: Det är redan ett problem på mindre ort. Där har man utlämningsställen, ungefär som posten har postutlämningsställen. Den lilla butiken (min hemort hade det i järnaffären) ökar på kunders beställning, skapar ett lager och kan sedan lämna ut några flaskor extra – alla tider på dygnet, till vem som helst. Innan utlämning fanns i min byhåla fick man snällt köra till närmsta bondgård för att köpa en dunk hembränt när behovet blev starkt.Så det förslag som nu ges utökar bara det geografiska upptagsområdet till att också ge möjligheter till städer. Och hur jag ställer mig till det vet jag inte. På ett sätt känns förslaget onödigt, för den som vill komma åt alkohol ser ändå till att komma över den på ett eller annat sätt. Åtminstone vad gäller fylla. Vill man snabbt komma över lite finare vin för särskilt fint ändamål, så får man planera i förväg. I slutändan är allt alkohol. Och vi har ett komplicerat förhållande till den.

 6. Rexxie: Då må hja rätt, men någonstans så känns ändå detta förslag helt felaktigt. Det kanske blir än mer tillgängligt om det kommer att finnas firmor som ställer upp på helgen. En missbrukare kan betala vad som helst för en flaska. Jag kommer inte ifrån det, men i magen min så känns förslaget inte bra.

 7. Men…. nu tänker jag protestera lite…

  Det stora problemet med Carl B Hamiltons debattartikel är ju att han vill plocka bort regleringen av öppettiderna, inte att han vill införa hemleverans som kostar 100-200 kr per 6 flaskor vin, eller 4-500 kr per 100 burkar öl.

  Det finns dessutom ingenting som säger att Posten (eller vem det nu blir; jag tar bara Posten som exempel eftersom CBH nämner dem) är så himla roade av att starta hemleveranser på söndagar. De har ju inga andra leveranser då, och varför skulle de vilja göra det bara för att någon liberal på Östermalm vill det?!

  För övrigt kan man ju redan nu beställa t.ex vin via exempelvis xwine.se och få det hemlevererat till dörren via DBSchenker, och jag kan inte påminna mig att jag hört några som helst indikationer på att det är någon större efterfrågan från missbrukarkretsar.

Kommentarsfunktionen är stängd.