Tiggeri eller inte?

När jag går på lunch så sitter det ofta en gumma i hörnet av affären med ett dragspel och tigger. Hon är inte svensk och ibland är det en annan liknande gumma som byter av henne. Ett kvarter bort så står ibland två olika karlar på knä med en mössa neddragen och håller ut en hatt som de tigger med. Detta har pågått ett tag nu och är någonting nytt som jag inte sett tidigare.

Sen finns de ju de som springer med bössor och hävdar att det är för behjärtansvärda ändamål men jag vet att i vissa fall så går pengarna ner i den egna fickan. Också en form av tiggeri.

Jag erkänner att jag blir irriterad på detta. Speciellt på damen som säger “Hej” och “Snälla” hela tiden. Är det inte så att alla som bor i Sverige och som har skött sig har rätt till socialbidrag (heter numera försörjningsstöd)?

Nu pratar jag inte om de som har straffat ut sig och inte följer de regler som kommunen ställer upp utan om de som faktiskt gör det. Nog har man väl med vissa krav stor chans att få hjälp i dagens Sverige?

Det är lätt att misstänka organiserade ligor som skickar fram barn och gamla för att dra in pengar till försörjningen. De som av olika anledningar har fått negativt besked av kommunen eller som kanske befinner sig illegalt i landet.

tiggare

Det jag vill säga är att de som följer de regler och de åtaganden som kommunen sätter upp, de får bidrag och behöver inte tigga. Tiggeri ska inte behöva förekomma i Sverige anser jag. Men att förbjuda det? Jag är tveksam till förbud och kanske är det bästa att bara ignorera dem?

Expressen vill inte förbjuda tiggeri medan Sala kommun kommer att förbjuda detta.

Andra i samma ämne:
Hanna Wagenius – Korkat tiggeriförbud
Matz Keijser – Tiggeri – större än bara Sala
Markussa – Skygglapparna på i ett kallare Sverige
Roger Haddad – Tiggeri är inte förbjudet
Juristens funderingar – Tiggeri och förbud
Tofflan – Tiggeri och tiggeri

Läs även andra bloggares åsikter om tiggeri, Sala kommun, socialbidrag, försörjningsstöd, intressant?

4 svar till “Tiggeri eller inte?”

  1. Jag håller helt med. Den här typen av tiggeri är ett slags organiserad, internationell affärsverksamhet. Det skulle aldrig falla mig att ge pengar till det. Och det är nog bästa sättet att få bort företeelsen. Om det inte lönar sig drar dom vidare till nästa land.

  2. Du har rätt Jerry..!! först och främst är det oftast organiserade ligor som just ligger bakom dessa gamla människor som sitter runt på stan och tigger. Och joodå.. man ser mycket väl alltid 2 som bevakar det hela från lite längre håll och man blir både arg och ledsen att se sånt där. Först för dom gamla människorna som blir utnyttjade utav dessa ligor och sen riktigt snee för att dom ska få finnas där och just gå runt och tigga. Och är man i Sverige och bor rätt här så har man oxå rätt till socialbidrag som du säger. Med andra ord.. dom är här på olagligt sätt för att blåsa oss på pengar. Så.. min åsikt om detta. Helt rätt att förbjuda tiggeri!

    puss och kram

  3. Tackar för länk! Verkar som att det bara är motståndare till förbud som skriver om det. Förbudsivrarna skriver bara arga kommentarer 😛

Kommentarsfunktionen är stängd.