En hyllning till drottning Elizabeth II visades på Piccadilly Circus kända skärmar den 8 september 2022.

Drottning Elizabeth II var regent mellan 6 februari 1952 – 8 september 2022 (70 år och 214 dagar), vilket placerar henne på andra plats i världshistorien bland längst sittande regenter. Värst är dock den franske kungen Ludvig XIV som blev kung redan som fyraåring. Hans 72 år och 110 dagar på tronen, från 1643 till 1715, är alla tiders rekordnotering.

Elizabeth II var den äldsta brittiska monarken genom tiderna och även den brittiska monark som regerat under längst tid.

De sista bilderna på drottning Elizabeth togs två dagar före hennes död när den nya premiärminister Liz Truss kom till slottet Balmoral för att godkännas av drottningen. Hon som tog de sista bilderna av drottningen heter Jane Barlow:

Drottning Elizabeth II hälsar på den nya premiärministern Liz Truss 6 september 2022. Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 8 september 2022 är en dag som många kommer att minnas. Även den 19 september tror jag kommer att bli en minnesvärd dag eftersom hon då ska begravas och vad jag då förstår kommer det att bli kortege genom London. Drottningen var så älskad av så många människor och det kommer då att vara många som vill ta ett sista farväl. Det är den första statsbegravningen i Storbritannien sedan Winston Churchills begravning 1965. Drottning Elizabeth är även den första monarken vars begravningsceremoni hålls i Westminster Abbey sedan kung George II år 1760.

Stora rubriker i nyhetsmedia förstås. Här har jag samlat några skärmdumpar:

Brittisk media.
CNN
BBC
The Guardian
Sky news
Time
Sveriges Television
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Expressen
Aftonbladet

Dagen efter drottningens död tog sig den nya kungen, Charles III till London. Bilderna är tagna från Sky News sändning:

Kung Charles III anländer till London 9 september 2022
Kung Charles III anländer till London 9 september 2022
Kung Charles III anländer till London 9 september 2022
Den nya kungen välkomnas av folket när han anländer till Buckingham Palace 9 september 2022.

En ny era, en ny tid har inletts i Storbritannien.