Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har infört krigslagar och uppmanar landets militär att ”orsaka maximal skada” på de ryska invasionsstyrkorna. Även civila uppmanas beväpna sig. Zelenskyj gav också en order om allmän mobilisering i landet. Värnpliktiga och reservister i samtliga Ukrainas regioner kommer att kallas in och alla män mellan 18 och 60 år förbjuds lämna Ukraina.

Rysslands invasion tycker inte ha gått helt enligt planen. De ukrainska styrkorna gör motstånd. Ukrainska styrkor har lyckats återta vissa områden som Ryssland angripit, även om Ryssland rent militärt är den starkare av de två länderna. [Källa: överstelöjtnanten Jörgen Elfving]

På fredagen uppges minst 137 människor ha dött och över 300 skadats till följd av attacker från Ryssland, rapporterar BNO News med hänvisning till president Zelenskyj. Två bostadshus brinner i den ukrainska huvudstaden.

Ukrainska försvaret uppger att de sprängt en bro över floden Teteriv, omkring 50 kilometer norr om huvudstaden Kiev, i hopp om att stoppa ryska marktrupper från att ta sig över floden, rapporterar CNN.

Under fredagsmorgonen har flyglarm hörts i Kiev och människor uppmanas att söka skydd, i exempelvis tunnelbanan. Huvudstaden har raketbeskjutits under natten och under fredagsmorgonen rapporteras ryska trupper ha tagit sig in i Kiev.

Ryssland har nu förbjudit Storbritannien att använda ryskt luftrum. Förbudet kom fredag morgon och är ett svar på Storbritanniens förbud att låta Aeroflot agera i brittiskt luftrum. 

Attacken mot Ukraina har gått in på sitt andra dygn. Ryska trupper befinner sig nu mycket nära huvudstaden Kiev, rapporterar Kiev Independent. Nyhetsbyrån AFP rapporterar i sin tur att stridigheter brutit ut mellan ryska och ukrainska soldater i de norra delarna av Kiev och utanför staden. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa på fredagsmorgonen att han har fått information om att ryska ”sabotörer” har tagit sig in i Kiev. 

Ukrainas president Volodymyr Zelensky om Sveriges stöd:

Vid 10-tiden, svensk tid, rapporterades om skottlossning och att ryska soldater och stridsvagnar närmar sig Ukrainas huvudstad. Strider har sedan dess pågått i Obolon i norra delarna av Kiev. Skottlossning har enligt uppgifter också rapporterats i centrala Kiev i närheten av regeringsbyggnaden, vilket bland annat AFP:s reporter på plats rapporterat.