29 maj 2018

180529 England 01

Kan fortfarande känna den lyckokänsla jag hade på morgonen, den andra dagen i London. Den gäller det att ta vara på i lägen i framtiden då känslan är annorlunda.

180529 England 02

Vi hittade ett italienskt café på 48 Horseferry Road som heter Gianni’s Cafe. Första gången vi var där åt vi frukost och detta är alltså Light Breakfast med ägg, korv, bacon och vita bönor och två bröd. Undrar jag hur det största alternativet såg ut?

Kaffet var ljuvligt och jag blev proppmätt. Vi var uppe ganska tidigt på förmiddagen för att hinna till besöket på London Dungeon som var förbokat till klockan 10:00.

180529 England 03

Det blev en promenad längst Themsen och över Lambeth Bridge.

180529 England 04

The House of Parliament.

180529 England 05

Regnet hängde i luften och vädret var lite disigt, men gubben ville ändå vara med på bild med den klassiska bakgrunden.

180529 England 06

Big Ben stod inte att känna igen. Ett fyraårigt reparationsarbete som tog sin början 21 augusti 2017 gör att man inte ser byggnaden i sitt klassiska utförande. Förutom att reparera byggnaden planeras det att glasera och måla om klockskalorna. Med några få undantag så är klockorna tysta tills arbetet har slutförts under 2021.

Tornet hette fram till 2012 Clock Tower, då det bytte namn till Elizabeth Tower för att markera drottningens 60 år på tronen.

180529 England 07

Så här nära London Eye har jag aldrig varit tidigare. Hjulet var stängt när vi var på plats, men det var ändå häftigt att se det riktigt nära.

180529 England 08

London Dungeon och en liten kö innan de öppnade klockan 10:00.

Det var välgjort och berättelserna från 1000 år av de mörkaste sidorna av London fick vi ta del av med glimten i ögat och typisk brittisk torr humor emellanåt. Vi leddes i grupp från rum till rum i kronlogisk ordning där den ena otäcka historien efter den andra framfördes och ibland var det lite otäckt, det måste medges.

180529 England 09XX

Fick själv känna på hur det kunde vara att ligga under galgen till exempel och då var de snabba att ta en bild av gubben. Vi visades tortyrredskap från förr, den stora branden 1666, demonbarberaren Sweeney Todd, seriemördaren Jack the Ripper och hur grym Henry VIII (kung mellan 1509-1547) var mot sitt folk och mycket mer läskigheter i Londons historia.

180529 England 09X

De visste hur de skulle göra kommers av händelserna från förr. Kameran blixtrade till och vi stod där som jag vet inte vad. Men roligt var det…

180529 England 09

Denn bild är från slutet av skräckresan genom Londons århundraden. Vi blev fastspända som om vi skulle åka en berg- och dalbana. Ljuset släcktes och läskiga röster försökte skrämma upp oss. Helt plötsligt föll vi flera meter rakt ner och ni ser ju hur jag reagerade. Givetvis fotade de oss samtidigt. Men jag bjöd på många skratt efteråt efter min något skrämda reaktion på bilden. På ren svenska – jag ser inte riktigt klok ut!

Allt som allt tog det 90 minuter och det var värt varenda pund. Intressant, gediget och bra skådespelare som berättade och agerade genom historien. Rekommenderas för den som vill veta lite mer om hur verkligheten faktiskt såg ut i perioder och som gillar att bli lite uppskrämd (;-).

180529 England 10

Vi gick sedan över Westminister Bridge för att leta efter en tunnelbanestation. I hörnet av bron och mot Big Ben var det proppfullt med folk som pratade alla möjliga språk. Det hade börjat att dugga lite och vi tvingades vända om eftersom det var lite väl krångligt att åka tunnelbana från just Westminister station till vårt nästa mål Camden Town.

180529 England 11

Det var byten tre gånger och det blev som sagt lite väl svårt att få ihop rent logistiskt i min snurriga skalle, så vi valde att gå till Waterloo Station istället. Det blev några fler foton på bron och på Big Ben samtidigt som motionen fick sitt även denna dag.

180529 England 12

Flera kärlekspar hade låst ihop sina hjärtan och kastat nyckeln i Themsen.

180529 England 13

Tillslut kom vi fram till Camden Town efter att ha åkt tunnelbana från Waterloo.

Precis när vi kom ut från tunnelbanestationen så var det som om himlen öppnade sig. Regnet öste ner och vid ett tillfälle slog blixten ner ganska nära oss. Det var lite obehagligt.

Både jag och dottern fick kryssa bland stånden för att undvika vattenpölarna som blev större och större. Vi blev allt blötare och tillslut gav man upp. Det fanns inte läge för att fotografera, därav de få bilderna från Camden. Var rädd att iPhonen skulle bli blöt och därmed sluta att fungera.

180529 England 14

Ni ser ju själva, jag ser ut som en dränkt katt när vi tillslut hittade in på Burger King i Camden. Allt var blött och då menar jag ALLT.

180529 England 15

Vi tog tunnelbanan tillbaka till Embankment och bytte där till den gröna linjen som tog oss till Westminister. Därifrån promenerade vi till rummet på Page Street för att byta om. Det hade kommit stora mängder regn.

180529 England 16

Vi bestämde oss sedan för att promenera en bit upp på Parliament Street efter att ha vilat en stund på rummet.

Winston Churchill 1874-1965 står staty i östra delen av Parliament Square Garden. Statyn är fin tycker jag och representerar väl den buffliga och bestämda premiärministern som var på posten under två perioder 1940–1945 och 1951–1955. Churchill fick också Nobels litteraturpris 1953.

I en omröstning, arrangerad av det brittiska TV-bolaget BBC, framröstades Churchill år 2002 till ”tidernas främste britt”.

180529 England 17

Vakter och stort svart galler vid 10 Downing Street där nuvarande premiärminister Theresa May håller till.

180529 England 18

Efter 10 Downing Street vände vi tillbaka och gick in i Parliament Square Garden. Det stod en mängd statyer på prominenta själar såsom Mahatma Gandhi och Nelson Mandela.  En annan spännande själ som stod staty  i parken var Millicent Fawcett (1847-1929) som var en tidig feminist och ledare för suffragettrörelsen.

Enligt mig stod hon för det som stora delar av feminismen idag har tappat. Hon stod sedan 1860-talets slut för en mer moderat och inte radikal hållning till jämställdhet mellan könen och var i första ledet bland kämparna för kvinnans sociala och politiska likställighet med mannen i Storbritannien.

Statyn över henne invigdes så sent som 24 april i år och är skapad av konstnären Gillian Wearing.

 
180529 England 19

Med nya torra kläder är jag redo för att bli fotograferad i parken. Vi gick förbi Westminister Abbey och tog en lite längre väg hem för att få se mer av den engelska huvudstaden.

180529 England 20

Gubben var på skämthumör efter dagens upplevelser och var kanske lite väl högljudd i den klassiskt röda telefonkiosken.

Middagen blev en Pasta Carbonara som intogs på Giannis Café. Vi gillade stället på morgonen och ville testa även en middagsrätt. Klockan var närmare åtta på kvällen innan vi fick riktig mat i oss.

Vi avslutade dagen i den lokala butiken som vi hittat. Där inhandlades lite chips och gotta till kvällen. När vi åter var hemma på rummet hade klockat passerat 21:00 och vi var trötta men glada i sinnet för alla intryck dagen hade givit oss.

Platser: Giannis Café, London Eye, London Dungeon, Big Ben, The House of Parliament, Camden Town, Westminister Abbey, Parliament Square Garden, 10 Downing Street

19 911 steg och 12,9 km

England dag IEngland dag III