Domedagsvalvet på Svalbard ser ut som en jättestor stationär dator!

Det officiella namnet är Svalbard Global Seed Vault och valvet öppnades av den norska regeringen i februari 2008. Valvet ligger på Svalbard och ska vara som en backup för all världens fröer om den stora katastrofen drabbar vårt jordklot likt domedagen.

Visste inte att det fanns ett sådant enormt stort valv med olika fröer från världens alla hörn, i dagsläget kring 900 000 olika sorter. Tre bergsvalv, två förvaringsrum och ett kontor ligger mer än 100 meter in i kalkstensberget utanför Longyearbyen på Svalbard.

Målet är att kylan ska vara minus 18 grader vilket säkras med att de tre valven omges av permafrost. En del kallar valvet för ”Noaks sädesark” för liknelsen från förr men då handlade det om all världens djur.

Varför man valt Svalbard beror dels på läget som en av de fredligaste platserna men den stora anledningen var på grund av permafrosen som garanterar att lagren hålls nedkylda även om strömmen skulle gå.

Frågan jag ställer mig är om någon överhuvudtaget kommer åt detta om hela vår jord utplånas? Men livet är segt och brukar i någon form återkomma så lite fascinerande är det allt det som mänskligheten nu förbereder inför framtiden.