2015-11-19 Ljuset

Hjärnan går på högvarv, vilket i natt resulterade i att jag inte kunde sova. Ett par timmar mitt i natten for tankarna kring terrorhot, flyktingar och vad som är på väg att hända med Sverige.

Tror att många mår dåligt över gårdagens besked om höjda nivåer gällande terrorhoten mot landet. Det känns som om denna höst har förändrat Sverige till det sämre. Så mycket polarisering och hårda ord mot varandra i politiken. Handlingsförlamade politiker som gör situationen än värre.

Rädsla skapar fördomar och det är alltid enklare att hitta syndabockar som man inte känner igen. De mörka tankarna har lättare att fastna, fördomar om människor från andra kulturer och varför det är lättare att skylla på det man inte gillar eller känner till.

Försöker tänka öppet och inte vara fördomsfull, men jag kommer alltid ha svårt att vara tolerant mot tolkare av religioner och människor som är intoleranta mot andra som inte gör någon annan illa. Fördomar eller inte, det handlar mer om vilket samhälle jag vill leva i.

absolutsvensk2015

Absolut svensk heter ett program som startar ikväll i SVT1. Det programmet handlar om vardagsrasism och på hemsidan läser jag:

Soran Ismail har gjort karriär på att skämta om rasism men aldrig gått på djupet med sina egna fördomar. Vad får man tänka, vad kan man säga? Och när är man rasist? Absolut Svensk är en serie med Sveriges allvarligaste komiker om vardagsrasism i ett av världens mest toleranta länder. 

Det verkar intressant och jag blir nyfiken på hur Soran Ismail närmar sig detta. Han säger att det är så polariserat idag och att vi behöver prata med varandra. Man har bestämt sig innan vad man tycker och det är så låst.

Ikväll klockan 21 i SVT1.