Rökning förbjudenIdag är det exakt 10 år sedan som det blev förbjudet att röka på restauranger och serveringsställen i Sverige.

Förbud brukar vanligtvis få mycket kritik, men frågan är om inte detta är ett av de klokaste förbud som vårt land infört?

Hälsan hos krogpersonalen och arbetsmiljön förbättrades hos dem som jobbade i dessa miljöer avsevärt en ganska kort tid efter förbudet. Det har hänt mycket på 10 år gällande hur människor ser på rökning. Nio av tio anser att förbudet är bra.

I Sverige så har antal rökare minskat för varje år som går. I detta är invånarna ett upplyst folk och idag röker bara 10% i vårt land, en minskning med 6% sedan år 2004.

Det finns således bara fördelar med att utöka förbudet. Uteserveringar, lekplatser och busskurer kommer säkert att inom ett par år också vara rökfria zoner. Kanske blir det inte lika hårt som i Kina, där man i huvudstaden från och med idag inte får röka på offentliga platser. Där finns tipstelefon, särskilda “rökjägare” och skamvråer på nätet. Myndigheterna har lanserat ett konto i en populär chatt-app där det går att ladda upp bilder på rökare. Hårda bud!

Själv så slutade jag röka 1992. Ja, i nyktert tillstånd alltså.. för under flera år så rökte jag vidare när jag drack alkohol, men det minskade också för varje år som gick. Idag så förstår jag inte hur jag frivilligt kunde förgifta min kropp med dessa gifter.

För läser man på vad en cigarett faktiskt innehåller så är det ju inte klokt att människor frivilligt drar i sig detta, dag ut och dag in. Jag vet mycket väl att det är en drog och att man blir beroende av den, men ändå… det är inte klokt hur mycket skit en cigg innehåller. Vore det inte för att andra också drabbas av röken så skulle det ju inte vara något att yvas över, men nu är de ju så att andra ofrivilligt får i sig en del av giftet, vare sig man vill det eller inte i det offentliga rummet.

4 700 olika ämnen och kemiska föreningar innehåller en cigarett. Ett litet urval av dessa är arsenik, butan, kadmium, cyanväte, bly, nickel, polonium och terpentin. Ett 50-tal av dem är direkt cancerframkallande.

Förkortat liv, cancer och sjukdomar som beror på rökningen. Fatta att ungefär hälften av de som röker regelbundet kommer att bli dödade av sin rökning. Hälften! Hade rökningen kommit idag så hade den klassats som narkotika och förbjudits direkt. Det är min övertygelse och därför så anser jag att ett utökat förbud är självklart.

Rökning dödar både rökaren och de passiva som ofrivilligt i våra gemensamma utrymmen får i sig röken och bara det är skäl nog att utöka förbudet.