2015-05-16Nu har jag kört på LCHF-kost i 279 dagar. Under den tiden har det nästan blivit 27 kg mindre av mig. Kroppen förändrar sig och i det stora hela mår kroppen och psyket mycket bättre nu än före LCHF.

Kläder kastas och kan inte användas längre. Igår skulle jag testa ett par kortbyxor eftersom jag tänkte ta mig ut och försöka löpa lite. Döm om min förvåning när även dessa var för stora! Det handlade inte heller om lite för stora, utan så pass att det inte gick att ha dem på sig eftersom de gled av… då blev jag glad, även om löpningspremiären sköts upp ytterligare.


Så här såg jag ut strax innan jag började med LCHF…

Detta att leva med LCHF ger fina effekter på kroppen, även om vikten inte rör sig neråt så fort numera. Kroppen liksom omformas och blir hårdare och kantigare eller hur jag ska uttrycka det. Helt enkelt mer fast i hullet och då har jag inte tränat, mer än att ta väldigt många promenader som jag mer frekvent började med i februari 2015.

Tycker det är lite häftigt faktiskt, även om jag inte igår kom igång med nästa steg gällande motionen. Vikten har inte förändrats så mycket de tre månaderna som sagt, men kroppen fortsätter att förändras. Midjan minskar hela tiden, trots att jag inte går ner så mycket i vikt. Nu är det inte så att jag står still, utan ner går jag.. men det går väldigt sakta.

För mig har detta nu blivit ett sätt att leva, en kosthållning som jag kommer att fortsätta med under överskådlig framtid.

2015-05-17 Min frukost

Är dålig på frukost. Har alltid varit. Tar mina två blodtrycksmediciner i kombination med två vitaminer. Sen kör jag ju på en kokosolja där en sked åker ner, både på morgonen och kvällen. Två muggar kaffe blir det också. Måste ha kaffe på morgonen. Resten av dan kan jag låta bli, men inte på morgonen.

När jag jobbar blir det på lunchen oftast en plocksallad som bara innehåller LCHF-godkända saker. När jag är ledig blir det rester ofta från dagen innan (när sonen är här), men även ibland något lite enklare när andan faller på. Ibland blir det bacon och ägg. Avokado ingår också i basutbudet.

När grabben är här lagar jag middag. Då blir det ibland kött, ibland kyckling och undantagsvis fisk. Grabben gillar bara lax och det kan man ju inte äta så ofta. Med kött menar jag fläskkött, köttbullar, hamburgare, köttfärs, pannbiffar och schnitzel. Jag äter det jag kan och försöker hålla mig till värden som är under 10g/100g kolhydrat. Går inte det, så kör jag på ändå men väldigt ofta så finns det köttprodukter som går under det värdet.

Jag har alltid haft 10g/100g som maxvärde gällande kolhydrater i det jag äter. Det betyder att jag inte är strikt, då ska man köra med 5g/100g som max. Det handlar helt enkelt om logistiska saker eftersom det är svårt att hålla sig under 5g hela tiden. Intentionen är dock att hela tiden har så lågt som det bara går gällande detta. Till maten på eftermiddagen har jag alltid till någon fet sås, som givetvis håller sig under värdena. Behöver jag tala om att jag ALDRIG skär bort fettbitarna på köttet.. (;-)

Kvällarna… där är det just nu lite problem. Överäter inom LCHF. Så är det. Blir ofta lite extra såsom en ostbit och ibland även hallon med naturella nötter. Kvarg har jag också fått lite dille på just nu. Men jag resonerar som så, att detta är bättre än att jag börjar med sådant som jag vet är skadligt för mig. Den här kosthållningen är så viktig för mig överhuvudtaget för att komma vidare på andra plan. Vet också att det går över och att detta överätande kommer att rättas till. För jag är stenhård trots allt att inte gå utanför LCHF-ramarna.

Socker, stärkelserik mat som exempelvis bröd, pasta, ris och potatis är helt bannlyst i mitt hem. Likaså alkohol, frukt, snacks och godis. Detta fungerar bra för MIG och jag är ganska säker på att min kropp gillar min kosthållning bra mycket bättre idag än den jag hade i slutet på juli 2014.

För mig är det uthållighet och tålamod som prövas när vikten inte går ner i den takt som jag vill. Men jag vet, att fortsätter jag och bara är just uthållig så kommer det att släppa. Sen detta med löpningen… måste köpa nya skor samt nu även kortbyxor. Ekonomin är lite tajt så här några dagar innan löning, så detta får vänta tills den 25:e… men då… DÅ ska det bli fart på gubben. Det lovar jag mig själv, här och nu inför öppen ridå på min blogg!

I grund och botten mår jag bra av LCHF. Men ibland är min fantasi så begränsad och mitt tålamod kort. Berättade jag förresten det att jag fick svar från min husläkare gällande den 24-timmars koll som jag gjorde gällande blodtrycket? Det som med ett finare namn heter Ambulatorisk blodtrycksmätning. Blodtrycket låg inom godkända nivåer.

Har alltså ingen problem kroppsligen, inga förhöjda värden varken i blodtryck, kolesterol, blodfetter och jag vet inte allt. Så på ett medicinsk plan så är inte LCHF skadligt för mig. Det är skönt att veta. Nu medicinerar jag sedan flera år mot högt blodtryck och där har inte kosten påverkat mig varken negativt eller positivt.

Blir också taggad av A och att hon inte ger sig. Hon har ju tappat en del i vikt och det är kul att kunna prata med henne om kosten. Rotfruktsstrips till exempel tipsade hon om idag… så det ska testat i afton!

2015-05-17
En del av Slingan*. I dag var det inte många själar ute. Regntungt och knappt 5 plusgrader…

Det är vid sådana här stunder, när vädret är kasst (regn) och inspirationen är låg som jag testas. Det är då som det är viktigt att ändå gå Slingan* och bara köra på! Följa det jag nu gjort de senaste 279 dagarna. För det ger resultat och det tänker jag på hela tiden när det är tufft. Det ger resultat att vara konsekvent och inte falla för lättjan och de falska resonemangen om att fuska någon gång ibland, för det gör väl inget! Jo, det gör det och det är just den inställningen som är skillnaden för mig nu och den gången jag försökte 2009!

* En runda jag tar runt Storvreta, som är ca 4 km lång och tar cirkus 30 minuter att gå.