I september 2006 var jag själv i Berlin med mitt jobb. Vi reste runt i Tyskland i Luthers fotspår och jag bloggade om hela resan.

Vi tittade bland annat på minnesmärken efter Berlinmuren och tog del av dess historia. Bilderna i denna post har jag själv tagit.

Berlinmuren började att byggas 1961 och den 9 november så är det 25 år sedan den öppnades upp och sedermera försvann.

För att hindra folk att fly till väst så beslutade kommunistregimen i Östtyskland att bygga muren eller den antifascistiska skyddsvallen som de kallade den för 1961.

Nästan 3 miljoner människor flydde från förtrycket i öst innan muren den 13 augusti 1961 separerade Berlin i två delar även rent fysiskt.

Den dubbla muren var 3,60 meter hög i snitt och 43,7 km lång. Inte nog med det så var ytterligare 112,7 km runt Västberlin omringat av dubbla och ibland även tredubbla taggtrådsstängsel. Totalt var Västberlin omringat med 156 kilometer mur och taggtråd i minst dubbla led under mer än 28 år.

Under hösten 1989 så flydde många östtyskar till väst, delvis genom de lättnader som införts i grannlandet Ungern mot gränsen till Österrike. Kommunistregimen i Östberlin var pressade och demonstrationerna tilltog. Den 9 november 1989 så beslöt de att tillåta privata besök i Västberlin, vilket var inledningen på murens fall.

Den östtyska partifunktionären Günter Schabowski kan man säga var den som på egen hand satte bollen i rullning efter sina förvirrade uttalanden på presskonferensen samma dag. Han meddelade då att regimen tillät fria övergångar till väst, att gränserna var öppna, men i själva verket hade beslutet inte tagits av regimen. Men just de orden från Schabowski fick tusentals östtyskar att bege sig till gränskontrollerna. Vakterna fattade ingenting och trycket blev helt enkelt för stort.

Bilden: En liten del av muren finns kvar vid Potsdamer Platz.

Gränsövergången på Bornholmerstrasse i Berlin var den första som öppnades en halvtimme före midnatt och lite senare öppnades övriga gränspassager både i Berlin och längs gränsen mellan dåvarande Västtyskland och Östtyskland.

Idag finns det tre korta avsnitt kvar av muren i Berlin. Det finns dock markerat med streck, ränder och gatsten där de gamla gränserna gick.

Staden Berlin firar just nu murens fall. Den stora festen med namnet Mod till frihet hålls i morgon vid Brandenburger Tor. Du som befinner dig i den tyska huvudstaden har chans att få vara med om någonting extraordinärt den 9 november.

Relaterat
Berlinmurens historia