Madonna, ögonblicket & feminismen

1998. The Power of Good-bye från plattan Ray of light.

Denna låt kom i rätt tid och jag kan inte med ord säga vad den har betytt för mig. Jag överdriver inte ett dugg om jag säger att Madonna med just denna låt förändrade mitt liv. För det var just här som hon hookade mig för all framtid. DET ögonblicket.

Många undrar säkert hur man kan lägga sitt liv så i en artists händer, hur det kan vara så viktigt och avgörande? Jag vet inte varför det blev så, men hon gjorde så starkt intryck på mig med den plattan som kom 1998. Helt tagen och helt såld. Hon gav mig hopp, livsglädje och en anledning till att försöka lite till. När man sen under hela sitt liv saknat någonting att stödja sig emot, så kanske det var så att denna underbara själ blev ett substitut för något som jag saknade på närmare håll.

Madonna blev på något vis länken som förändrade mitt tänkande, mitt sätt att leva och faktiskt var en stor anledning till att jag ville leva vidare. Hon gav mig hopp och gör så fortfarande. Hon är för mig en förebild. Hela den plattan andas hopp och både musik och texter fångade mig.

Som sagt, jag har inte ord över hur bra jag tycker The power of Good-bye är. Lyssnar mig aldrig mätt och texten!! Den berör mig så in i märgen fortfarande.

madonna140331
Madonna sista mars 2014.

En kvinna som tar för borde ju vara mumma för alla som kämpar för varje människas rättighet att existera och då speciellt de som tar för vana att separera oss i könsrollskamper där polarisering verkar vara ledordet.

Men att ta för sig för mycket och visa beslutsamhet över vad man vill i livet, då kan det ju bli lite jobbigt för vissa och tjänar man sedan dessutom en massa pengar och inte ens har vett att skämmas för det, nej då blir det för mycket. Sen att ens ha mage att vara kvinna som grädde på det högtravande moset?

Har någon hört Madonna tas fram som ett gott exempel över en kvinna som lyckats i feministdebatten? För här är det en kvinna som gjort sig en förmögenhet på sin konst och som fortsätter med nya projekt och utmaningar, mer än 30 år efter det att hon slog igenom. Någon?

Att man då bygger skolor för flickor och kämpar för minoriteters rättigheter runtom i världen, det spelar liksom ingen roll. Det räknas inte. Hon borde ju vara ett lysande exempel på en kvinna som lyckats och som vill förändra saker och ting. Se hennes fantastiska sajt Art For Freedom som ett exempel, Raising Malawi ett annat.

I en del kretsar så ska ju kvinnor ta för sig lagom mycket. Blir det FÖR mycket då har de gått över en gräns och att sedan klara sig själv och försörja sig, det är inte alls fint hos en del. Då tappar man ju offerrollen och den som slår underifrån hela tiden. Inte bra.

En framgångsrik kvinna blir i delar av den feministiska världen för mycket, det är min uppfattning. Är det inte just det som den så kallade kampen handlar om? Att kvinnor, som Madonna ska ta för sig?! Nu säger jag inte att alla feminister är på det sättet, men det är väldigt sällan, om en aldrig man hör någonting om Madonna från den kanten.

Kvinnor har många gånger så svårt att stödja andra framgångsrika kvinnor och i det tror jag att en stor del av hindren ligger. Det kanske är på väg att bli bättre, men jag vet flera exempel på där jag på nära håll hört föraktet över borgarkärringarna och de som gjort sig en karriär. De är liksom fult. Nu var detta några år sedan, men jag får för mig att det polariserats än värre idag och mer handlar om vilken politisk sida man tillhör än kampen om människors lika värde.

I mitt hjärta så har Madonna för alltid slagit bo. Må hon någon gång få den uppskattning som hon förtjänar, även utanför musikens värld!

The Power of Good-Bye (1998)

Your heart is not open so I must go
The spell has been broken, I loved you so
Freedom comes when you learn to let go
Creation comes when you learn to say no

You were my lesson I had to learn
I was your fortress you had to burn
Pain is a warning that somethings wrong
I pray to God that it wont be long
Do ya wanna go higher?

There’s nothing left to try
There’s no place left to hide
There’s no greater power
Than the power of good-bye

Your heart is not open so I must go
The spell has been broken, I loved you so
You were my lesson I had to learn
I was your fortress

There’s nothing left to lose
There’s no more heart to bruise
There’s no greater power
Than the power of good-bye

Learn to say good-bye
I yearn to say good-bye

There’s nothing left to try
There’s no place left to hide
There’s no greater power
Than the power of good-bye

There’s nothing left to lose
There’s no more heart to bruise
There’s no greater power
Than the power of good-bye

Text & musik: Madonna, Rick Nowels

Spotify, iTunes

3 svar till “Madonna, ögonblicket & feminismen”

 1. Tack för dina ord. Mycket håller jag med om gällande feminismen. Försöker se humanismen i oss ALLA istället.

  Bra text där av Afzelius. Tänkvärt.

 2. gp.se har som förstanyhet nu när jag skriver det här: ”Yngre män håller i vapnen”.
  Nyheten handlar om de många skjutningarna i Göteborg. Det är alltså inte några enstaka procent eller promille av alla unga män vi talar om utan det är ”yngre män” som håller i vapnen. Det är inte ”kriminella yngre män” utan ”yngre män”. Tänk om GP hade skrivit ”Judar håller i vapnen”. Hade det varit okej att skriva så om en promille av alla judar gjorde var beväpnade på stan? Nej, det hade självklart inte varit okej. Och det ska självklart inte vara okej att skuldbelägga en hel folkgrupp pga vad en pytteliten del av gruppen gör. Men nu är det inte judar (eller muslimer) det handlar om utan yngre män och då är det fritt fram på GP att peka ut ”yngre män” för att en bråkdel av alla ”yngre män” har vapen på stan.
  Jag hann knappt posta min förra kommentar och surfa vidare till nästa webbsida innan genusskiten sköljer över mig. Det går snart inte att läsa tidningar, lyssna på radio eller se på TV i det här landet längre. Man löper en uppenbar risk att få en helt störd verklighetsuppfattning av att ta del av nyhetsrapporteringen i det här landet.

 3. Feminismen är en bluff. Feminister hycklar lika mycket om kvinnors rättigheter som kommunister hycklar om alla människors lika värde. Fina ord som inte tål en närmare granskning för då rämnar fasaden. De är så självupptagna och självgoda att om någon ens vågar andas kritik mot deras skenhelighet så tar det hus i …
  Sanningen är den att kvinnor inte är ett dugg underställda män. Det är olika synd om olika människor men det är inte generellt sett mer synd om kvinnorna än det är om männen eller tvärtom. Det är som Strindberg sa synd om människorna. Det handlar bara om hur man värderar olika saker. Vad är några tusenlappar mer i lön värt jämfört med ett rikare socialt liv? Det finns ingen vettig människa som jämför två sådana saker för det är som att jämföra äpplen och päron. Men ändå tror sig feministerna ha svaret på den här typen av frågor. Män är överställda kvinnor på samhällets alla nivåer säger feministerna. Vad f-n vet de om det? De måste på allvar vara helt felskruvade i huvudet som tror sig kunna avgöra sådana saker. Men värst av allt är ändå att ett helt folk lallar med i genustramset. Du skriver att Madonna ger dig tröst. När jag är urless på feminismen så finns det tre låttexter som jag ibland tar till för att distansera mig från genusvansinnet – för att få lite sinnesfrid. Den första är Björn Afzelius Tankar i Ligurien:

  Om man lever i en ankdamm,
  och är fullständigt tillfreds,
  tror man snart att gölen är en ocean.
  Då blir näckrosen en urskog,
  och man själv en mänskilghet,
  och på varje fråga har man själv ett svar,
  Och allt bortom horisonten, känns skrämmande och fel,
  som ett onaturligt, obegerpligt spel.
  Då blundar man och jäser av självbelåtenhet,
  och dumheten blir snart ens religion.

  Då sitter man i Stockholm, i Lund och Göteborg,
  tre flugskitar i utkanten av världen,
  och bedömmer och förkastar, på krogar och i kök,
  och avgör vad som har och saknar värde.
  Där vet man mer om Kina,
  Peru och USA än dom töntar vet som lever där var dag.
  Man behöver inte fråga dom själva hur det är,
  och man behöver verken läsa eller resa.

  Den andra låten är Afzelius På stormiga vatten:

  Jag tumlade rakt in I huset där teserna bröts mot varann,
  Där inävlor slets fram I ljuset I den febriga rakhetens namn.
  Det var kvacksalveriterapier och hästhandlaruppriktighet
  Och matriarkakotterier. Jag tog mina nojor och smet.

  Vi seglar på stormiga vatten. Det blåser en isande vind.
  Men stjärnorna lyser I natten, och besättningen är inte blind.
  Man låste och drog för gardiner mot gatan där tonen var rå.
  Där människor slogs mot maskiner på en helt annan själslig nivå.
  Jag talade med dom därute, dom visade mej sina sår.
  Sen sa dom, och snegla mot huset: ”Det här kan dom inte förstå.”

  Och inte minst Afzelius låt Varannan damernas:

  Det är en lustig tid
  En mycket märklig tid;
  Det har blitt på modet att va’ korkad
  Att inte tänka själv
  Att inte tycka själv;
  Att låta sej fösas runt i flockar
  Där tala är silver och tiga är guld

  Varannan damernas;
  Vad är det för jävla trams?
  Jag vill ha en partner som kan dansa
  En tango är en konst
  En tango kräver nåt;
  I en tango kan man aldrig chansa
  Att chansa är silver, att kunna är guld

  Ena säsongen är det fri konkurrens
  Nästa säsong är det kvoteringsdags
  Men att tvinga folk till nåt dom inte alls kan
  Är väl bara ett jävla förakt?

  Vill man ge alla samma möjlighet
  Får man väl börja nerifrån?
  Vad sägs om lika lön för lika jobb?
  Allting annat är bara ett hån

  Var människa på sin plats;
  Ge alla samma chans
  Men bara segraren kan vinna
  Om tvåan flyttas opp
  Till pallens högsta topp
  För att hon råkar va en kvinna
  Då talar jag hellre, fast tiga är guld
  För tvåa ger silver, men etta ger guld

  Feminismen är en inskränkt besserwisserideologi som tror sig ha sett ljuset i tunneln. De tror sig veta bättre än kvinnorna själva om en kvinna vill jobba heltid eller inte. De tror sig veta bättre än kvinnorna själva om en kvinna vill prioritera familj och barn eller satsa på en karriär som heltidsarbetande löneslav. De tror sig veta bättre än kvinnorna själva om de vill dela föräldraledigheten lika eller inte. Det tror sig ha sett ljuset i tunneln. Problemet är att de inte förstår att ljuset som de tror sig se i tunneln inte är dagsljuset från tunnelmynningen utan strålkastarljuset från tåget som kommer i full fart rakt mot dem.

Kommentarsfunktionen är stängd.