1998. The Power of Good-bye från plattan Ray of light.

Denna låt kom i rätt tid och jag kan inte med ord säga vad den har betytt för mig. Jag överdriver inte ett dugg om jag säger att Madonna med just denna låt förändrade mitt liv. För det var just här som hon hookade mig för all framtid. DET ögonblicket.

Många undrar säkert hur man kan lägga sitt liv så i en artists händer, hur det kan vara så viktigt och avgörande? Jag vet inte varför det blev så, men hon gjorde så starkt intryck på mig med den plattan som kom 1998. Helt tagen och helt såld. Hon gav mig hopp, livsglädje och en anledning till att försöka lite till. När man sen under hela sitt liv saknat någonting att stödja sig emot, så kanske det var så att denna underbara själ blev ett substitut för något som jag saknade på närmare håll.

Madonna blev på något vis länken som förändrade mitt tänkande, mitt sätt att leva och faktiskt var en stor anledning till att jag ville leva vidare. Hon gav mig hopp och gör så fortfarande. Hon är för mig en förebild. Hela den plattan andas hopp och både musik och texter fångade mig.

Som sagt, jag har inte ord över hur bra jag tycker The power of Good-bye är. Lyssnar mig aldrig mätt och texten!! Den berör mig så in i märgen fortfarande.

madonna140331
Madonna sista mars 2014.

En kvinna som tar för borde ju vara mumma för alla som kämpar för varje människas rättighet att existera och då speciellt de som tar för vana att separera oss i könsrollskamper där polarisering verkar vara ledordet.

Men att ta för sig för mycket och visa beslutsamhet över vad man vill i livet, då kan det ju bli lite jobbigt för vissa och tjänar man sedan dessutom en massa pengar och inte ens har vett att skämmas för det, nej då blir det för mycket. Sen att ens ha mage att vara kvinna som grädde på det högtravande moset?

Har någon hört Madonna tas fram som ett gott exempel över en kvinna som lyckats i feministdebatten? För här är det en kvinna som gjort sig en förmögenhet på sin konst och som fortsätter med nya projekt och utmaningar, mer än 30 år efter det att hon slog igenom. Någon?

Att man då bygger skolor för flickor och kämpar för minoriteters rättigheter runtom i världen, det spelar liksom ingen roll. Det räknas inte. Hon borde ju vara ett lysande exempel på en kvinna som lyckats och som vill förändra saker och ting. Se hennes fantastiska sajt Art For Freedom som ett exempel, Raising Malawi ett annat.

I en del kretsar så ska ju kvinnor ta för sig lagom mycket. Blir det FÖR mycket då har de gått över en gräns och att sedan klara sig själv och försörja sig, det är inte alls fint hos en del. Då tappar man ju offerrollen och den som slår underifrån hela tiden. Inte bra.

En framgångsrik kvinna blir i delar av den feministiska världen för mycket, det är min uppfattning. Är det inte just det som den så kallade kampen handlar om? Att kvinnor, som Madonna ska ta för sig?! Nu säger jag inte att alla feminister är på det sättet, men det är väldigt sällan, om en aldrig man hör någonting om Madonna från den kanten.

Kvinnor har många gånger så svårt att stödja andra framgångsrika kvinnor och i det tror jag att en stor del av hindren ligger. Det kanske är på väg att bli bättre, men jag vet flera exempel på där jag på nära håll hört föraktet över borgarkärringarna och de som gjort sig en karriär. De är liksom fult. Nu var detta några år sedan, men jag får för mig att det polariserats än värre idag och mer handlar om vilken politisk sida man tillhör än kampen om människors lika värde.

I mitt hjärta så har Madonna för alltid slagit bo. Må hon någon gång få den uppskattning som hon förtjänar, även utanför musikens värld!

The Power of Good-Bye (1998)

Your heart is not open so I must go
The spell has been broken, I loved you so
Freedom comes when you learn to let go
Creation comes when you learn to say no

You were my lesson I had to learn
I was your fortress you had to burn
Pain is a warning that somethings wrong
I pray to God that it wont be long
Do ya wanna go higher?

There’s nothing left to try
There’s no place left to hide
There’s no greater power
Than the power of good-bye

Your heart is not open so I must go
The spell has been broken, I loved you so
You were my lesson I had to learn
I was your fortress

There’s nothing left to lose
There’s no more heart to bruise
There’s no greater power
Than the power of good-bye

Learn to say good-bye
I yearn to say good-bye

There’s nothing left to try
There’s no place left to hide
There’s no greater power
Than the power of good-bye

There’s nothing left to lose
There’s no more heart to bruise
There’s no greater power
Than the power of good-bye

Text & musik: Madonna, Rick Nowels

Spotify, iTunes