Sonen kom hem med ett historiehäfte som han gjort i skolan. Det var så kul att läsa, så jag vill föreviga delar av det även på min blogg. Han har sagt ok till detta.

Vi lagade renkött via en eld. Vi dödade 3 renar och vi fick bra av mat. Det tog ett tag att hitta renarna. Det va smaskens!
Senare när det blev höst sa vi att vi skulle skaffa mat.
Sen senare när vi var hemma har vi skaffat 5 fiskar, 10 renköttbitar och gott om bär.

Det blev vinter, vi torkade renköttet och sen tog vi när vi behövde. Vi åt massa av bär.
Sen försvann vintern och vi överlevde.

Berättelsen fortsätter sedan med jakten på stenåldern:

Människorna kunde inte vara bofasta. Människorna dödade renar väldigt mycket. För att av deras skinn och av deras horn kunde dom göra mer vapen och tält. Så dom måste följa efter renarna. Dom kasta stenar på renarna för att få ner dom på marken.

Människorna kunde också göra fällor för att döda renarna. Dom gjorde också verktyg som yxor, knivar, harpuner, pilar och lijuster.

Människorna jagade renar och djur nedför stup med sina verktyg och hundar. Och dom fick bra med mat av jakt.

De första djuren var vargar, fjällrävar, ripa, fjäll-lämmel, järv och renar. Renar betar oftast i flockar. Fjäll-lämmel åt gräs, mossa, blad och små kvistar. Fjällräven äter fjäll-lämmelar. Och järvar och vargar kunde ta renar. Människorna kunde också döda renar.

Människorna kunde bygga ett bra sätt att överleva. Först bodde dom i grottor och sen kunde dom bygga fina kvisthus och båtar. Dom levde väldigt bra. Dom kunde också ha tält av renskinn och dom var inte så bofast för dom följer efter renarna.

Lerkrukor från stenåldern:

All text av yngsta sonen.